Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krupska brigada iza sebe ima časne pobjede i pohvale

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, danas je obilježeno 25 godina od osnivanja 11. Krupske lake pješadijske brigade.Ratni komandat ove brigade Ilija Crnobrnja rekao je da je 11. Krupska laka pješadijska brigada na svom ratnom putu imala časne pobjede i za to dobijala pohvale. 

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, danas je obilježeno 25 godina od osnivanja 11. Krupske lake pješadijske brigade.
Dan 11 Krupske lake pješadijske brigade
Foto: SRNA

On je naveo da je ova brigada dva puta odlikovana Ordenom Nemanjića.

“Mi smo stvaraoci, očevi, a ne djeca Republike Srpske. Ova brigada je skupo platila slobodu svog ognjišta, svaki treći borac je ranjen, neki i više puta, a svaki deveti dao je svoj život za Republiku Srpsku”, rekao je Crnobrnja.

Prema njegovim riječima, borci krupske brigade su uspjeli da se odbrane od jakih snaga 5. korpusa takozvane Armije BiH i da pomažu na drugim ratištima.

“Sva nastojanja da se optuži i vojno i civilno rukovodstvo nisu uspjela i nakon presuda možemo reći da smo vodili konvencionalni rat i u svim situacijama ispravno postupali”, poručio je Crnobnja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je krupska brigada dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

“Danas smo ovdje da se sjetimo svih boraca i svih žrtava, odamo im dužno poštovanje koje zaslužuju”, rekao je on.

Miletić je rekao da je potrebno jedinstvo boraca Vojske Republike Srpske koje treba pokazati i na okupljanjima kao što je današnje.

“Na taj način pokazujemo da smo da smo istinski stvaraoci Republike Srpske i iskrene patriote”, kaže Miletić.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Nedeljko Kopuz kaže da ovaj puk njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

“Radimo i spremni smo na odricanja kako bismo ispunili taj zadatak”, rekao je on.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da se danas iz ove opštine šalje poruka da borci koji su svoje živote dali za Srpsku ne mogu i ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihove porodice.

“Vrijeme će prolaziti i sve se može mijenjati osim Dana 11. Krupske lake pješadijske brigade, datum njenog formiranja jeste i biće jedan od najznačajnijih datuma ove lokalne zajednice”, rekao je Kljajić.

Izvor: SRNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: