fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krug Latinke P.

Niko Srbe nije porazio dublje i dalekosežnije nego što su to uradili komunisti, a Latinka Perović je poslednje veliko ime iz operativne grupe jugoslovenskih komunista koji su provodili drezdenski nalog iz 1928. po kom se i danas radi

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

To može da se nazove obilazak gradilišta po okončanju radova, vožnja počasnog kruga, ples pobednika na mestu zločina… kako kome drago, ali da se radi o pobedniku, likovanju, odocnelom sladostrašću, u to nema sumnje. Reč je o Latinki Perović i jednom programu napisanom i usvojenom 1928. godine, u Drezdenu, na Četvrtom kongresu KPJ. Taj program nikada nije odbačen, povučen, revidiran. On je i danas na stolu, po njemu se i danas radi (ne padajte u zabludu zbog činjenice da KPJ formalno ne postoji, da su komunisti poraženi), ostalo je još ponešto za rabotu na gradilištu zvanom Jugoslavija.

Podsećam, na Četvrtom kongresu KPJ usvojen je program čija osnovna postavka glasi: razbiti Jugoslaviju, formirati samostalne države Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, odvojiti Vojvodinu od Srbije, podržati Albance da naprave državu u čiji bi sastav ušle sve teritorije na kojima oni čine većinu i konstantno, kaže program, voditi borbu protiv „srpskog hegemonizma“.

Sve je urađeno, ili gotovo sve. Oko Vojvodine postoje određene poteškoće, ali radi se na tome. Posebni pritisci nas tek čekaju. Nema ovde prostora da se podsetimo kako je, s kim, pod kojim uslovima program iz 1928. godine realizovan, što na kraju krajeva i nije preterano važno: realizovan je. Borba protiv „srpske hegemonije“ nije prekidana čak ni malim odmorima. Svi nacionalizmi su opasni (kao), ali srpski je najopasniji.

Latinka Perović je poslednje veliko ime iz operativne grupe jugoslovenskih komunista koji su provodili drezdenski nalog. Bila je sekretar Saveza komunista Srbije 1968-1972. godine, a poslednjih godina „drugosrbijancima“ je zamena za Tita, Ivu Lolu Ribara, Kardelja, Stambolića, Koču… za sve što smo podvodili pod pojam Jugoslavija, sa pokrajinama osakaćenom i višestruko uslovljenom Srbijom.

Latinka je napisala knjigu „Dominantna i neželjena elita“; trinaest portreta ličnosti po njenom izboru, kojima je dala prefiks elitnih. Svi osim jednog imaju pozitivnu konotaciju a onaj jedan je, pogađate, Dobrica Ćosić. Knjiga je do sada promovisana u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu, Zagrebu, Tuzli… Ostali su Skoplje, Ljubljana i Priština pa da se zatvori taj počasni krug pobednika.

Na promociji u Zagrebu glavni je bio Budimir Lončar, poslednji šef diplomatije Titove Jugoslavije, a glavna teza da je Jugoslaviju srušio srpski nacionalizam, s Ćosićem na čelu. Hrvatski nacionalizam, kao takav, za Latinku i bratiju oko nje ne postoji. Na istoj promociji, Mika Tripalo i Savka Dabčević Kučar predstavljeni su kao branitelji Jugoslavije od srpske hegemonije.

Niko Srbe nije porazio dublje i dalekosežnije nego što su to uradili komunisti.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Mogu oni da pričaju i pišu šta hoće, Vaši tekstovi ih demantuju. Oni se boje onih koji znaju da im odgovore, uspaniče se, počnu da vređaju…Molim Ratka Dmitrovića da sačini knjigu svojih tekstova o raspadu Jugoslavije, da mladi imaju odakle da nauče svoju istoriju. Istoričari sigurno pišu o tome, ali se naučne knjige ne promovišu i ne prodaju u celoj državi. Hvala Vam što javno govorite sve ovo, malo je takvih danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: