fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KRSNA SLAVA I SJEĆANjE NA STRADALE BORCE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/m_grad.jpg

MRKONJIĆ GRAD, 1.AVGUSTA /SRNA/ – Pravda uvijek stigne i mi je čekamo, poručila je danas načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić na svečanosti povodom obilježavanja Svetog proroka Ilije, krsne slave opštine, i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.

 

 

Oko 300 vojnika 11. mrkonjićke pješadijske brigade dalo je svoje živote u proteklom ratu za Republiku Srpsku, a u Mrkonjić Gradu je pronađena i jedna od najvećih masovnih grobnica iz koje je eshumirano 181 tijelo.

Sve žrtve su zvjerski mučene i ubijane, a ni do danas za te stravične zločine niko nije odgovarao.

„Dvadeset godina pričamo istu priču, ali kažu da je ponavljanje majka znanja i vjerujemo da ćemo jednog dana podnijeti tužbu protiv Hrvatske. To ne možemo sve dok prvi čovjek ne bude osuđen za ratni zločin na području Mrkonjića“, rekla je Aničičeva.

Nakon parastosa za borce poginule u proteklom ratu predstavnici Vlade, opštinskih i boračkih organizacija, te brojnih udruženja, položili su cvijeće na spomen-obilježja masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju.

Položeni su vijenci i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske, a u Kulturnom centru „Petar Kočić “ održana je i akademija u čast 11. pješadijske brigade.

„Obilježavamo dvadesetu godišnjicu brigade koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani Srpske. Ovaj prostor je bio okupiran, pretrpili smo ogromne žrtve u civilnom stanovništvu, a poslije okupacije i štete u materijalnom smislu i zato ovaj datum treba da se pamti i obilježava“, rekao je Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS.

On je podsjetio da se u Mrkonjić Gradu nalazi jedina masovna grobnica na prostoru BiH za koju postoje dokumenti i sve se zna, znaju se nalogodavci i izvršioci, zna se ko su žrtve, ima opis događaja, ali nema interesovanja suda i tužilaštva BiH .

„Ako bi se procesuirao ovaj događaj, onda pada projekat po kome su Srbi izvršili agresiju u BiH, padaju projekti po kojima je srpski narod genocidni narod i Srpska genocidna tvorevina i više ne bi mogli da pred međunarodnim institucijama pravdaju te tvrdnje po kojima su oni žrtve, a mi zločinci“, kazao je Ćurguz.

Ceremonijama u Mrkonjić Gradu prisutvovao je i ministar Finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača održaće se sutra naveče na Trgu kralja Petra I Karađorđevića Mrkonjića

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: