fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Krše međunarodno pravo: Hrvati stavljaju na doboš srpske nekretnine vrijedne dvije milijarde evra

Udruženje „Oduzeta imovina“, sa sjedištem u Novom Sadu, obratilo se hrvatskom ombudsmanu, tražeći da Zagreb zabrani raspolaganje i preuzimanje sredstava firmi, državnih institucija i lokalnih samouprava iz Srbije.

Foto: Udruženje "Oduzeta imovina" Nekretnina Jugobanke na Jadranu / Novosti
Foto: Udruženje „Oduzeta imovina“ Nekretnina Jugobanke na Jadranu / Novosti

Udruženje je podnijelo žalbu Komitetu za ljudska prava pri UN i u pripremi je zahtjev za rešavanje spora pred arbitražom OEBS

Sedam odmarališta koja su nekada pripadala srpskim i preduzećima iz BiH našlo se na tenderu po novom hrvatskom zakonu o upravljanju državnom imovinom. Ona će biti data u zakup na 30 godina, sa naknadnom mogućnošću otkupa, uprkos tome što su za mnoge od ovih nekretnina i dalje u toku sudski postupci.

Riječ je o bivšem srpskom odmaralištu „Građevinari“, u Gradcu, zatim dva odmarališta na ostrvu Ugljan, od kojih je jedno bilo srpsko, a drugo vlasništvo BiH, kao i u Dubrovniku, Lukoranu, Živogošću, Bristu i neizgrađenom zemljištu od 1.824 kvadrata u Sućuraju, na Hvaru.

Rok za podnošenje ponuda za trodecenijski zakup ističe 16. aprila. Ovo je drugi javni poziv za rentiranje srpskih i bosanskih nekretnina. Prvi je Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo za 15 lokacija, u novembru prošle godine.

Tada su u zakup data odmarališta u Gradcu „Robnih kuća Beograd“, „Đure Salaja“, zatim „Trgovci“, „Vila Bosanka“, „Saobraćajci“, H2O, „Mostarci“, „Valter Perić“, „Hit Podaca (Mostar)“ i ekspres restoran „Gradac“, ali i odmarališta Opštine Vračar u Slanom, „Pionir Sombor“ na Rabu, „Partizan“ u Biogradu na Moru i hotel „Novi Sad“ u Igranama.

Udruženje „Oduzeta imovina“, sa sjedištem u Novom Sadu, obratilo se hrvatskom ombudsmanu, tražeći da Zagreb zabrani raspolaganje i preuzimanje sredstava firmi, državnih institucija i lokalnih samouprava iz Srbije.

Prema riječima predsednika Udruženja, advokata Zorana Ristića, različitim aktima Hrvatske, od srpskih i bosanskih preduzeća i institucija oduzeta je imovina vrijedna oko dvije milijarde evra.

Više od 18 godina oko 180 oštećenih firmi nije u mogućnosti da koristi svoje nekretnine, a nastala šteta dostiže više stotina miliona evra.

“Pred hrvatskim pravosuđem vodi se više od 300 postupaka“, kaže Ristić.

Oštećeni su se preko udruženja obratili na 200 adresa. Svi zahtjevi pred hrvatskim organima i sudovima odbijeni su, predstavke podnijete Evropskom sudu u Strazburu proglašene su neprihvatljivim, a odluka, čije se obrazloženje svodi na to da je podnosilac izgubio prava prije nego što je Zagreb ratifikovao Konvenciju o ljudskim pravima, suprotna je praksi Evropskog suda.

Udruženje je podnijelo žalbu Komitetu za ljudska prava pri UN i u pripremi je zahtjev za rešavanje spora pred arbitražom OEBS.

“Komisija za prava čovjeka u Ženevi izvršiće u oktobru monitoring nad Hrvatskom, po našoj prijavi, jer smatramo da nam je ugroženo pravo na imovinu. U odnosu na pravna lica iz Makedonije i Slovenije, koja su ostvarila svoja prava, firme i institucije iz Srbije i BiH su diskriminisane“, otkriva Ristić, prenose Novosti.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: