Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Krivična prijava protiv Kavazovića zbog govora mržnje

Datum objave: petak, 17 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Osam opštinskih i regionalnih udruženja srpskih žrtava iz regije Birač podnijelo je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Bratunac
Bratunac

Ova udruženja, odnosno nevadine organizacije, traže krivičnu odgovornost Kavazovića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u nedavnom obraćanju sunarodnicima u Švajcarskoj.

“Mržnjom ostrašćenim obraćanjem vjernicima u Sent Galenu, Kavazović je kod nas žrtava rata izazvao dodatnu bol i jezikom mržnje namjerno uvrijedio i ponizio pripadnike srpskog naroda u BiH”, rekla je na konferenciji za novinare u Bratuncu predsjednik bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je dodala da je Kavazović, pozivajući Bošnjake da ne dozvole “da vlah vlada Srebrenicom”, ispoljio netoleranciju i mržnju, narušio odnose između Srba i Bošnjaka i doprinio raspirivanju nacionalne i vjerske netrpeljivosti na ovim prostorima.

Filipovićeva je u ime potpisnika podnesene prijave podsjetila da je Kavazović tokom govora u Švajcarskoj tražio od Bošnjaka da se registruju i daju svoj glas jedinom bošnjačkom kandidatu.

“Poručio je vjernicima da im neće oprostiti ako dozvole da ‘vlah vlada u Srebrenici’ i objašnjavajući kako da se odnose prema predstojećim lokalnim izborima rekao da postoje dva načina ‘ili da se krvlju zalivamo ili svake četiri godine da idemo na izbore i da potvrdimo svoj identitet'”, podsjetila je Filipovićeva.

Predstavnici nevladinih organizacija koje okupljaju srpske žrtve iz regije Birač ističu da posebnu težinu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti potkrepljuje činjenica da je to učinio vjerski poglavar.

“Kavazović je zloupotrijebio svoju religijsku funkciju i postupio suprotno stavovima i motiva za osnivanje Međureligijskog vijeća u BiH 1997. godine, čija je osnovna misija pomirenje među konstitutivnim narodima, a u čemu je učestvovao i njegov prethodnik”, rekla je Filipovićeva.

Ona je istakla da se od Tužilaštva BiH traži da izda naredbu za sprovođenje istrage o tome i da u skladu sa zakonom preduzme sve neophodne radnje.

U krivičnoj prijavi je naglašeno da Srbe posebno vrijeđa i zabrinjava činjenica da vrhovni poglavar Islamske zajednice u javnom nastupu koristi i ponavlja omalovažavajući termin “vlah”, kojim su Srbe vijekovima nazivali osmanlijski okupatori.

Prijavu su potpisali predsjednici opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz svih opština regije Birač te Udruženja logoraša ove regije i Udruženja porodica nestalih lica Bratunac-Srebrenica.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Da li je reis Kavazović zatvorio vrata pomirenja | Jadovno 1941.

Kavazović: Republika Srpska nije nastala na sadnji ruža, nego …

Reagovanja: Kavazović raspiruje mržnju i konflikt u BiH …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top