fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Кривица без доказа

Три НВО траже одговорност за злочине над цивилима у Дубровнику 1991. Нико се није бавио злочинима над нашим грађанима и војницима

Радан Николић са документима о злочинима
Радан Николић са документима о злочинима

Три црногорске невладине организације: Центар за грађанско образовање, Акција за људска права и Центар за суочавање са прошлошћу – ДОКУМЕНТА, поново су позвале Врховно државно тужилаштво Црне Горе и Државно одвјетништво Хрватске да преиспитају прикупљене доказе о злочинима, који су “извршени на дубровачком ратишту” 1991. године. Три НВО упозоравају да се европске интеграције неће одвијати док се процеси за ратне злочине, који не застаревају, не доведу на ниво на коме је могуће утврдити кривичну одговорност”. Они оцењују да је 6. децембра пре 24 године ескалирао неоправдани напад ЈНА и црногорских резервиста на Дубровник.

– Само тог дана 1991. године од гранатирања је погинуло 19 људи, 60 је рањено, спаљена је библиотека Међународног универзитетског центра са 20.000 књига и знатно оштећено старо језгро града под заштитом Унеска. Деветомесечна опсада Дубровника започела је 1. октобра 1991, наводи се у заједничком саопштењу НВО, у којем се додаје да су због овог “ратног злочина” до сада осуђени бивши генерал ЈНА Павле Стругар и командант Миодраг Јокић.

– Опште је познато да су приликом опсаде Дубровника и заузимања околног подручја извршени бројни ратни злочини према цивилном становништву у виду убистава, злостављања, уништавања и пљачке имовине. Државни званичници Црне Горе прихватили су већ одговорност за пљачку стоке са фарме у Грудама и преговарали о одштети, због опреме одузете дубровачком аеродрому. Кажњавање за злочине, осим што сведочи о прихватању владавине права, обезбеђује истинско суочавање са прошлошћу и спречавање да се понови – додаје се у саопштењу.

Реаговали су из Удружења бораца ратова Црне Горе од 1990. Председник Радан Николић одбацује ове тврдње, истичући да се ради о невладиним организацијама, које су “експозитура” Наташе Кандић.

– Нико се од њих никада није позабавио злочинима над црногорским грађанима и припадницима ЈНА из Црне Горе, који су као заточеници на најмоструознији начин погубљени у злогласним казаматима “Лори”, код Сплита, Челебићу, Црноглаву и по другим ратним стратиштима Хрватске и Босне – истиче Николић. – Никада нико од нас није главу стављао у песак бежећи од било које горуће теме или догађаја. Увек смо спремни за разоткривање истине о дешавањима на дубровачко- -херцеговачком ратишту, али и другима где су наши саборци гинули.

ШТЕТАН СПОРАЗУМ

РАДАН Николић подсећа да је споразум о сарадњи и гоњењу починилаца ратних, тако и злочина против човечности и геноцида, који су 2006. потписали бивши главни и врховни државни тужиоци Хрватске и Црне Горе, Младен Бајић и Весна Меденица, највише штете нанео Црној Гори. Тим документом, наиме, нису обухваћени злочини које су Хрвати починили над Црногорцима на подручју Хрватске, већ искључиво над држављанима Хрватске, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Реаговање: Није тачно да Срби у Дубровнику страхују

Назив православне цркве превели на хрватски језик

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: