Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krive Srbe da sakriju Franju

Reakcije na podnošenje krivičnih prijava zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu pre 26 godina. General Bajić: Napad nije naredio niko iz Beograda, ja sam doneo odluku

General Ljubomir Bajić / Foto D. Milovanović
General Ljubomir Bajić / Foto D. Milovanović

Krivična prijava protiv mojih kolega i mene u stvari je pokušaj zvaničnog Zagreba da skrene pažnju sa neugodne haške presude, prema kojoj su Franjo Tuđman i Hrvatska vojska u BiH počinili agresiju, kaže za „Novosti“ general avijacije u penziji Ljubomir Bajić.

 Protiv njega i još petorice oficira JNA hrvatska policija nedavno je podnela krivične prijave zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu pre 26 godina. Na pitanje da li je uplašen zbog najavljenog zahteva Zagreba za izručenje, Bajić odgovara „da se ustaša nikada nije plašio“, i dodaje:

– Supruga mi je umrla u januaru, a ja sam sebe odavno prežalio. Mada, ubeđen sam da me moja država neće isporučiti. Uostalom, 2013. u Italiji sam osuđen na 23 godine zbog rušenja helikoptera EU u kojem su bili Italijani, ali Rim me nije tražio. Nije, jer znaju da je te 1992. njihova helikopterska posada u SFRJ ušla bez dozvole, i da su pomagali Tuđmanu u švercu oružja helikopterima hrvatskog MUP.

Bajić demantuje da je napad na Banske dvore bio dobro isplanirana akcija iz Beograda. Objašnjava:

– Jednostavno, na aerodromu u Bihaću na TV sam gledao najavu susreta Tuđmana i Mesića u Banskim dvorima i doneo odluku da dejstvujem. Pošto su muslimani iz Bihaća osmatrali i javljali svako uzletanje aviona, naredio sam da krenu G-4 sa Udbine. Nad Zagreb su došli sa severa odakle im se niko nije nadao, sišli su na 2.000 metara i dejstvovali. Jedan pilot je gađao raketama, drugi bombama.

Ministarstvo pravde još nije dobilo zahtev od Hrvatske povodom krivičnih prijava koje su podnete protiv pet srpskih državljana zbog raketiranja Banskih dvora, pa ne može ni da se izjasni o tome, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

– Međutim, moram da istaknem da je saradnja u postupanju po zamolnicama u vezi sa ratnim zločinima između Srbije i Hrvatske na najnižem mogućem nivou. Hrvatska odbija da postupi po zamolnicama Srbije, a naročito posle donošenja zakona o poništavanju svih pravnih akata i sporazuma koji su prethodno zaključeni sa Srbijom, a koji su se odnosili na pružanje međunarodne pravne pomoći – rekla je Nela Kuburović.

Nela Kuburović

Srbija i Hrvatska, inače, imaju zaključena dva sporazuma. Jedan je ugovor o izručenju iz 2009, a drugi sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima iz 1998. Hrvatska, međutim, ove sporazume poštuje vrlo selektivno. Dve zemlje nikada nisu potpisale sporazum o izručenju optuženih za ratne zločine. Saradnja već duže kaska, a broj poternica protiv Srba iz Hrvatske, koji je jedno vreme bio drastično smanjen (sa 1.300 na manje od 900), ponovo je počeo da raste.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da „za pravdu nikad nije kasno“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je tužba Hrvatske protiv pet generala JNA „čista propaganda“ i podsetio da je Hrvatska u Haškom tribunalu označena kao agresor.

Ivica Dačić

– To je unutrašnje politički zahtev i propaganda, jer Hrvatskoj ne ide dobro. Označena je kao agresor. Ona je označena u Tribunalu, Srbija nijednom aktom nije označena – rekao je Dačić za TV Pink, i dodao da su se Hrvati „upleli u kolo iz koga bi rado da izađu, ali im teško ide“.

DESANT NA BRNIK

Ljubomir Bajić 1991. je komandovao Petim vazduhoplovnim korpusom (120 borbenih aviona). U žižu javnosti je dospeo kada je avgusta 1990, kao pukovnik, zabranio letenje helikoptera MUP Hrvatske, jer su na njih stavljeni grbovi sa šahovnicom. Lično je, maja 1991, isplanirao i izveo desant na ljubljanski aerodrom Brnik sa šest helikoptera, odakle je potom odletetelo 12 aviona „kraguj“ u vlasništvu TO Slovenije. Jedinice pod njegovom komandom su u avgustu 1991. presrele ugandski avion pun oružja i u njemu uhapsile Antuna Kikaša, ličnog prijatelja Franje Tuđmana sa 18 tona švercovanog oružja. Hrvatska policija i ZNG tada su pokušali da spasu Kikaša iz zarobljeništva, ali je jedan njihov kamion sa specijalcima uništen „pragom“ pred aerodromskom ogradom. Bajić je 1992. trebalo da postane komandant RV na predlog generala Živote Panića, ali nije „prošao“.

Autor: D. VUJIČIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

General Bajić: Borili smo se protiv oružane pobune u Hrvatskoj

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: