fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Krestić: Hrvatska politika već 150 godina želi da prekorači u Srbiju

Akademik Vasilije Krestić izjavio je da bi svi srpski političari koji pregovaraju sa Hrvatskom morali da budu svjesni da su ciljevi hrvatske politike već 150 godina isti – da očiste Hrvatsku od Srba, naprave granicu na Drini i pripoje dio Vojvodine.

Akademik Vasilije Krestić Foto: Novosti.rs
Akademik Vasilije Krestić Foto: Novosti.rs

Krestić je naveo da je to standardna hrvatska politika koja se ne mijenja lako, te je ukazao na veliku važnost razgraničenja Srbije i Hrvatske.

– Sada se hrvatske pretenzije odnose na Šarengradsku adu. Ako ne mogu da dođu do cijele Bačke, žele barem da zakorače preko Dunava, da im pripadnu sjeverni dijelovi oko Subotice i Sombora, gdje žive Hrvati i Bunjevci – rekao je Krestić za Večernje novosti, povodom objavljivanja njegove knjige „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“.

Krestić je istakao da Hrvati ne kriju da žele da se domognu vojvođanske žitnice i da na tom putu koriste naivnost srpskih „autonomaša“.

Prema njegovim riječima, ne mogu srpski političari da kuju planove o dobrosusjedstvu na osnovu ličnih želja, već moraju da grade politiku na osnovu surovih činjenica, jer Srbi „više nemaju prava na geopolitičke greške“.

Krestić je istakao da je sve što je iznio u knjizi naučno neporecivo, te smatra da bi ona trebalo da bude udžbenik za srpske političare.

– Geostrateški cilj od najranijih dana, preko bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana do danas, jeste velika, etnički čista od Srba koliko god je moguće, rimokatolička Hrvatska – rekao je Krestić.

On je u knjizi ukazao da počeci velikohrvatskih pretenzija na Vojvodinu datiraju od mađarske revolucije 1848. godine, te da se prvenstveno odnose na Srem, a pominje i karte iz 1862. godine koje slikovito govore o hrvatskim težnjama da pripoje BiH.

Krestić je istakao da je i Tuđman uveliko razmišljao o BiH i u više navrata tražio načine kako da ovlada nekim njenim dijelovima, te je izrazio uvjerenje da ni aktuelni hrvatski političari nisu lišeni velikohrvatskih pretenzija.

Komentarišući pitanje Kosova i Metohije, Krestić je rekao da bi Srpska akademija nauka i umetnosti trebalo da uzme učešće u rješavanju kosmetskog statusa, ali na ključnom planu, a ne da se uključuje u operativnu politku.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj …

Akademik Vasilije Đ. Krestić: O genocidnosti hrvatske politike

Vasilije Krestić – Genocidom do Velike Hrvatske | Jadovno …

Akademik Vasilije Krestić: Hrvatsko svojatanje Nikole Tesle …

Vasilije Krestić: Zašto nas Hrvati uvek „iznenade“ | Jadovno …

Krestić: Hrvati dosljedni antisrpskoj politici | Jadovno 1941.

Krestić: Jasenovac bio stravični logor smrti | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: