fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krajišnici bliži pravdi

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/oluja.jpg

U Čikagu delimično prihvaćena tužba Srba protiv kompanije MPRI iz SAD. Proces počinje prvom statusnom konferencijom 22. oktobra

FEDERALNI sud u Čikagu oglasio se nadležnim po delovima tužbe krajiških Srba protiv američke agencije MPRI, odnosno njenog pravnog naslednika „L-3 Services“ i holdinga „Engility“, koja je kao savetnik hrvatske vojske učestvovala u operaciji „Oluja“. Sudija Džon Z. Li odluku je doneo 24. septembra, nakon višemesečnog većanja.

– Sud nije prihvatio tužbu protiv MPRI za genocid nad Srbima, niti je prihvatio predlog da se američkim generalima sudi po međunarodnom pravu – kaže za „Novosti“ Bogdan Kljaić, predsednik Sabora krajiških Srba.

– Sudija Li je, međutim, odlučio da MPRI kao američkoj firmi treba suditi po američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba, što mi smatramo našom velikom pobedom.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, tužena strana je veoma nezadovoljna ovakvom sudskom odlukom.

MIŠLjENjE SUDIJE

DOGAĐAJI koji su prikazani u trećoj izmenjenoj žalbi su neizrecivo tragični i užasni – kaže se, pored ostalog, u mišljenju sudije Lija.

– Tužioci su izgubili domove, imovinu, prijatelje i porodice u „Oluji“. Ali sud je ograničen da razmotri zahteve nad kojima ima nadležnost. Iako su se neki od navoda u tužbi dogodili na teritoriji Virdžinije, uključujući pregovore između hrvatske Vlade i MPRI, kao i neka planiranja operacije „Oluja“, tužba se, pre svega, odnosi na navodni genocid koji se dogodio u Krajini. A, federalni zakoni ne daju jurisdikciju ovom sudu po tom pitanju.

Prvu tužbu protiv američke kompanije podnelo je 2010. godine više Srba u svoje lično ime, ali i u ime svih prognanih Krajišnika. Teretili su MPRI i njene saradnike, penzionisane američke generale i oficire „za učestvovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine“, jer je ova agencija „instruisala hrvatsku vojsku u Oluji“ i „učestvovala u toj operaciji“. Sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatske vojske.

– Tužba podneta protiv američke firme MPRI i njenih generala sadržala je i zahtev za naknadu nematerijalne štete izbeglih Srba radi prisilnog napuštanja svojih domova i pretrpljenih trauma – kaže Kljaić. – Odštetni zahtev iznosi oko 10,4 milijarde dolara. Ovom sudskom odlukom taj zahtev je izbačen u prvi plan i o njemu će biti reči na statusnoj raspravi koja je zakazana za 22. oktobar.

Na raspravu su pozvani svi učesnici ovog procesa, dakle i američki penzionisani generali iz MPRI.

Pravno gledano, ovo je sudski spor u kome grupa oštećenih nastupa u ime svih stradalih i oštećenih.

– Po uzoru na japanske izbeglice, koje su na sudu tražile i dobile po 25.000 dolara odštete, i 200.000 Krajišnika traži toliko za svoj pretrpljeni strah, traume i duševni bol zbog proterivanja iz svojih domova i zbog izgubljenog zavičaja – kaže zastupnik Krajišnika, advokat Robert Pavić iz Čikaga.

– Svi krajiški Srbi koji su napustili svoje domove 4. i 5. avgusta 1995. godine žrtve su agresije i imaće pravo na odštetu ukoliko se spor okonča u njihovu korist, bez obzira na to gde im je trenutno prebivalište.

 

Piše: Marko Lopušina

Izvor: Večernje Novosti

Vezane vijesti:

PROCES PROTIV FIRME „MPRI“ BIĆE NASTAVLjEN

Tajne hrvatske arhive kriju istinu o ulozi firme „MPRI“

NIJE KRAJ PRAVNE BORBE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: