Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

КОЗИЋ: ЋУТАЊЕ БЕОГРАДСКОГ ТУЖИЛАШТВА – ГРИЈЕХ ПРЕМА СРПСКИМ ЖРТВАМА

Tuzilastvo_za_ratne_zlocine.jpgБивши премиjер Републике Српске Душан Козић изjавио jе данас да се на хиљаде страница свjедочења српских жртава налази у посjеду Тужилаштва за ратне злочине у Београду, али да оно о томе ћути, што jе, како каже, само по себи гриjех, злочин и силовање истине.

Козић jе на конференциjи за новинаре „Удружења Република Српска – част отаџбини“ рекао да се међу досиjеима коjи, како каже, купе прашину у Тужилаштву, налазе и свjедочења 150 Српкиња, коjе су у Сараjеву силовали воjници Јуке Празине, а коjе су размjењене у поодмаклоj трудноћи да не би могле да абортираjу и да би се породиле у Србиjи.

„На хиљаде страница jе у посjеду Тужилаштва, а они о томе ћуте, а ћуте и српски медиjи. Ћутање jе злочин. То jе силовање истине нечињењем да се обjелодани“, рекао jе Козић.

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач, говорећи о недавном хапшење осморице Срба осумњичених за злочине у Кравицама код Сребренице, каже да jе риjеч о људима коjе jе Србиjа приjе 20 година ухапсила, па послала на ратиште у БиХ, а сада их пита „што сте били тамо“.

Он jе рекао да jе Сребреница годинама предмет манипулациjе истином и нагласио да jе Влада Републике Српске jош у септембру 1995. године водила истрагу о тамошњим дешавањима и о томе да ли jе предсjедник Републике Српске, Влада или врх воjске издао евентуалну наредбу.

„(Некадашњи шеф Државне безбjедности Србиjе) Јовица Станишић тражио jе то од нас, jер jе то био услов да уопште дође до Деjтона. Сви наши одговори су били негативни. Ниjе било ланца одговорности, ниjе било заjедничког подухвата. Ми Срби смо много раниjе кренули у истрагу, него Хаг и други“, рекао jе Ковач.

Он jе нагласио да jе и сам приликом свjедочења пред српским Тужилаштвом био под притиском да каже неистину и да jе Србиjа одговорна за злочин, али да то ниjе учинио, иако су му неки, попут директора Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић, нудили „сигурност“, ако то учини.

„Она jе медиjски издигла случаj `Шкорпиони`, коjе jе упорно хтjела и хоће да повеже са Сребреницом“, рекао jе Ковач.

Он каже да jе свjедочио седам дана приjе изjашњавања Међународног суда правде о Сребреници, те да му jе Кандићева рекла „само реци да jе Србиjа крива и нико ти неће ништа“.

Ковач истиче да jе и приликом недавног хапшења осморице Србе, Кандићева изашла са тврдњама „да их jе Србиjа чувала“.

Говорећи о хапшењу такозване „сребреничке групе“ у Србиjи, београдски адвокат Александар Лазаревић рекао jе да су то људи против коjих се води медиjска харанга и у чиjем jе случаjу грубо повриjеђено право на презумпциjу невиности.

„Процесуирање ратних злочина jе потребно, али то треба да буде двосмерна улица. Наша држава ниjе обезбедила инструменте за фер суђење. Овде ниjе обезбеђено право презумпциjе невиности. Постоjи контаминациjа свести jавности и почињу припреме за суђење“, указао jе Лазаревић.

Он jе нагласио да ће за одбрану у овом случаjу бити веома важно да има приступ одговараjућим подацима и да буде изjедначена са Тужилаштвом, што до сада ниjе била пракса.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ДОКАЗИ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА У МАГАЦИНИМА ТУЖИЛАШТВА

Да ли излазе на видjело злочини над Србима у Посавини …

Некажњени злочини над Србима – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: