Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kovačić: Situacija se komplikuje, moguća “velika havarija”

Poziv UO Savjeta za sprovođenje mira u BiH da vlasti u Republici Srpskoj ne održe referendum komplikuje situaciju u regionu, upozorio je Jovan Kovačić, osnivač i predsednik “think-tank” organizacije “East-west bridge”.

Jovan Kovačić Foto: TANJUG
Jovan Kovačić Foto: TANJUG

Jovan Kovačić je istakao da postoji ogromna mogućnost da dođe do velike havarije. Dodaje da, preporuka Savjeta za sprovođenje mira u BiH doliva ulje na vatru, jer ta institucija nije reagovala na neke druge događaje, koji se su u “novijoj istoriji” dešavali u regionu.

“Preko Bosne i Hercegovine prelamaju se sukobljeni interesi Istoka, Zapada i Bliskog istoka, zbog čega je ‘mogućnost velike havarije ogromna'”, upozorava Kovačić, u danu u kojem je Savet za sprovođenje mira u BiH pozvao RS da odustane od referenduma, a državni vrh Srbije održao hitne konsultacije tim povodom.

Ističe da međunarodna zajednica sada mora da se pozabavi uzrokom svih problema, “a da bi to uradila kako treba, kada već hoće da se uključuje u celu našu priču, mora da bude poptuno objektivna i ne sme da bude nikako ni na čijoj strani, jer to je jedini način da se dođe do prvog rešenja u našem problemu”.

Rekao je da ne sme jednoj strani da se toleriše više, a drugoj strani da se ne toleriše ništa.

“To samo pravi dodatni pritisak, još veće razočarenje, stresove i probleme. Međunarodna zajednica mora da postane dio rješenja, a dio rješenja je objektivnost, sve ostalo je dio problema”, podvukao je Kovačić.

Kovačić je dodao i da ne vidi velike “greške u koracima” sa srpske strane, jer je iz Beograda poručeno da Srbija i Srbi žele da se situacija stabilizuje, dok je u Banjaluci rečeno da raspisivanje referenduma o Danu Republike nije uperen ni protiv koga niti protiv bilo koje institucije već da predstavlja rašičišćavanje jednog odnosa.

“Ne vidim sa srpske strane nekih velikih ‘grešaka u koracima’, naročito kada se uporedi sa nekim veoma teškim reakcijama iz susjedstva, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Kovačić.

Region je u interesantnoj poziciji, kaže i konstatuje da mu je žao što se Savjet za sprovođenje mira u BiH nije na isti način bavio i kvalitetom, profesionalnošću i objektivnošsću Ustavnog suda BiH.

“I to je isto veliki problem, jer ako se zanemaruje izvor problema, a gledate samo posljedice, to je jednokratna akcija. Ali, ako se bavite pitanjem gdje je izvor problema i riješite izvor problema, onda sve ostalo lakše pada na svoje mjesto”, smatra Kovačić.

Dodao je da je sada dobar momenat za dalje pregovore, jer je potrebno vidjeti koji je najpovoljniji izlaz iz postojeće situacije.

“Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i ona je de fakto igrač te priče. Ona može da utiče na sve aktere”, zaključio je Kovačić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Nikolić i Vučić u četvrtak sa predstavnicima Srba u BiH, Dačić: Građani mogu da budu 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: