Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Konuzin: Kosovo otvorena rana

aleksandar konuzin.jpg

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin ocijenio je da “Kosovo pulsira, poput otvorene rane” i istakao da je Srbija u Prvom svjetskom ratu bila prva žrtva sukoba koji je za nju, kao i za Rusiju, značio put za golgotu.

Konuzin je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Prvi svjetski rat i njegov balkanski čvor”, koja se održava u Beogradu, izjavio da i Evropi ni danas, kao ni prije 100 godina, nema bezbjednosti, a spoljni akteri na Balkanu traže oslonac za geostrateške interese koji prevazilaze okvire regiona.

“Kao i pre sto godina u Evropi nema bezbjednosti. Ona je izbrazdana linijama podjela i nema potpunog pomirenja na Balkanu”, rekao je Konuzin.
On je ocijenio da se trenutno ne može pozitivno odgovoriti na pitanje da li se današnji svijet razlikuje od onog iz perioda uoči Prvog svjetskog rata.

Konuzin je napomenuo da su Srbi tokom Prvog svjetskog rata vodili borbu za pravo na slobodu i nacionalno dostojanstvo.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je u pismu, upućenom učesnicima skupa da postoje pokušaji revizije značenja i značaja Prvog svjetskog rata i izrazio nadu da će ovaj međunarodni skup predstavljati “bedem protiv pokušaja preinačivanja žrtve u napadača i obrnuto”.

“Srbija je u ovom ratu napadnuta. Ona je vodila oslobodilački rat i završila je na strani pobednika”, istakao je Jeremić u pismu koje je pročitao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Milan Obradović.

Jeremić je istakao da će Srbija nastaviti da sa poštovanjem pamti i ulogu Rusije u spasavanju srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

On je podsjetio da je britanska i francuska odluka o slanju brodova za srpsku vojsku koja se povlačila preko Albanije, bila pod direktnim uticajem ruskog cara Nikolaja Drugog, koji je poručio da će se u suprotnom povući iz rata.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović rekao je da je cilj konferencije prikazivanje procesa i činjenica vezanih za početak Prvog svjetskog rata na naučnoj bazi a u svrhu jačanja saradnje među državama.

Zamjenik direktora fonda “Ruski svijet” Vasilij Nikolajevič Istratov istakao je da su Srbija i Rusija u ovom ratu utvrdile svoje prijateljstvo i savezništvo uspostavljeno u 19. vijeku.

Ministar obrazovanja Srbije Žarko Obradović ocijenio je da zbog sadašnjih promjenjenih odnosa sanaga u svijetu, neki nastoje da opovrgnu sud koji je istorija stvorila o Prvom svjetskom ratu, te je zato važno sagledati prilke, uzroke i okolnosti tog rata.

Prema njegovim riječima, Balkan danas, u državnom smislu, podsjeća na Balkan prije Prvog svjetskog rata.

Konferenciju, posvećenu političim odnosima na Balkanu i Evropi uoči Prvog svjetskog rata, koja se održava u Domu Narodne skupštine Srbije, organizuju Institut za savremenu istoriju, Fakultet bezbjednosti i Fond Ruski svet iz Moskve.

U radu konferencije učestvuju naučnici iz Rusije, SAD, Francuske, Japan, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, među kojima je i direktor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Drago Branković, a otvaranju je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo vladika hvostanski Atanasije.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: