fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kontradiktorni oko mrtvih

eshumacija_srpskih_zrtava.jpg

Iz zajedničke grobnice u Donjem Rajiću u zapadnoj Slavoniji ekshumirano je 28 srpskih žrtava operacije „Bljesak“ s početka maja 1995. godine. Šef Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić za HRT-e izjavio je da su na toj lokaciji bili sahranjeni „uglavnom pripadnici neprijateljske vojske i nekoliko civila“, što demantiraju podaci iz Veritasa koji govore da je riječ o civilima, prosječne starosti preko 70 godina

Ekshumaciju je obavljala hrvatska Uprava za zatočene i nestale koja djeluje pri Ministarstvu branitelja, prisustvovali su joj predstavnici Komisije za nestala lica Srbije i Instituta za nestala lica BiH, a posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje slijedi njihova identifikacija.

Ekshumirani leševi asanirani su na širem području Rajića nakon „Bljeska“, pa su kao neidentificirani, prema Ženevskim konvencijama, bili pokopani u okviru groblja, navodi se u saopćenju Ministarstva. Znatno opširnije izvijestili su iz beogradskog udruženja „Veritas“, koje je navelo da je među posmrtnim ostacima Srba bilo i pet posmrtnih ostataka ženskog spola.

– Prema popisu poginulih lica u akciji „Bljesak“ sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka, koji je hrvatska strana predala srpskoj u martu 1996. godine, na lokaciji u Donjem Rajiću pokopano je 26 posmrtnih ostataka, od kojih 12 pod imenom, a ostali pod oznakom NN (nepoznat). Od tih 12 preliminarno identifikovanih, devet su civili, prosječne starosti od preko 72 godine, među kojima su i četiri žene – ističe Savo Štrbac.

Kaže da su ti podaci u kontradikciji s izjavom pukovnika Ivana Grujića, predsjednika Uprave za zatočene i nestale, danoj HRT-u, u kojoj je rekao su na toj lokaciji bili sahranjeni „uglavnom pripadnici neprijateljske vojske i nekoliko civila“.

– Na groblju u Donjem Rajiću pokopani su posmrtni ostaci zapadnoslavonskih Srba, uglavnom ubijenih u svojim kućama, a najviše u selu Paklenica – tvrdi Štrbac i dodaje da se na tom području nalazi nekoliko manjih grobišta s ukupno 28 posmrtnih ostataka srpskih žrtava „Bljeska“, dok za 80 srpskih žrtava stradalih u ovoj akciji uopće nema podataka o mjestima ukopa.

– Na području UN sektora Zapad, u „Bljesku“ je po podacima „Veritasa“ smrtno stradalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetero djece starosti do 14 godina. Do sada je riješena sudbina 75 lica, od toga 41 na području Hrvatske, a 34 na području Republike Srpske, gdje su ubijeni avionskim bombama i artiljerijskim granatama. Neki su na tu stranu mrtvi prevezeni ili su umrli od zadobivenih povreda – ističe Štrbac.

AUTOR: Nenad Jovanović

 

Izvor: SNV

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: