fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KONKURS ZA SPOMENIK NA UŠĆU BIĆE PONOVLjEN

Predsjednik Odbora za podizanje spomenika Goran Vesić

Predsjednik Odbora za podizanje spomenika Goran Vesić


Konkurs za spomenik „Srpskom narodu i građanima Srbije stradalim za otadžbinu u oružanim sukobima od 1990. godine na prostoru bivše Jugoslavije“, koji bi trebalo da bude postavljen na beogradskom Ušću, biće ponovljen, jer nijedan od pristiglih radova nije zadovoljio kriterijume za prvu nagradu.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je i predsjednik Odbora za podizanje spomenika, najavio je da će Odbor u najkraćem mogućem roku raspisati konkurs za dodjelu prve nagrade i u njega uključiti detaljnije kriterijume.

„Kompleks će biti građen da traje vekovima i da odgovora zahtjevima i naroda i države, ali i struke. Rukovodeći se time doneli smo odluku da ne dodelimo prvu, nego drugu i treću nagradu“, rekao je Vesić na otvaranju izložbe pristiglih radova.

Na konkurs mogu da se prijave i oni koji su već učestvovali sa dorađenim prijedlozima, koji će, između ostalog, morati da predviđaju prostor za imena svih žrtava i da, osim memorijalne, imaju i edukativnu funkciju zbog budućih generacija.

Vesić je istakao da će na spomeniku biti ispisana imena žrtava „da se imenom i prezimenom zna ko je izgubio život zato što je pripadao srpskom narodu i zato što je postao žrtva sukoba devedesetih godina prošlog vijeka“.

Prema njegovim riječima, plan je da se do kraja godine dođe do rješenja za spomenik koji bi naredne godine bio postavljen na beogradskom Ušću, preko puta Palate „Srbija“.

Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica koja je inicirala podizanje spomenika, rekao je da Srbija 20 godina od završetka oružanih sukoba na prostoru Hrvatske i BiH i 16 godina od završetka NATO agresije na Srbiju još nema spomenik kojim bi se odala počast desetinama hiljada srpskih žrtava.

„Došlo je vrijeme da se monumentalnim spomenikom oda počast srpskim žrtvama i pošalje poruka da nikada nećemo pristati na diferenciranje žrtava – da obilježavanje stradanja jednih žrtava može da se slavi, a da druge ne smiju“, rekao je Linta.

On je istakao da je takva situacija sada u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na Kosovu i Metohiji, gdje se žrtve Srba ne priznaju, a bošnjačke, hrvatske i albanske glorifikuju.

Predsjednik komisije Nikola Vukosavljević naveo je da su autori rješenja koje je dobilo drugu nagradu akademski vajari Slave Ajtovski i Dragan Nikolić, sa koautorom arhitektom enterijera Zoranom Ajtovskim.

Konkurs za likovno, arhitektonsko i urbanističko rješenje spomenika trajao je od 5. maja do 5. jula, a pristiglo je 19 radova istaknutih likovnih umjetnika.

Najbolja rješenja koja je izabrala Konkursna komisija na čelu sa akademskim vajarom Nikolom Vukosavljevićem, izložena su na izložbi u Muzeju istorije na Dedinju, koja je danas otvorena.

 

Idejno rješenje spomenika na UšćuIdejno rješenje spomenika na Ušću

Idejna rješenja spomenika na Ušću

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Spomenik svim srpskim žrtvama na Ušću – Jadovno 1941.

konkurs za spomenik srbima stradalim u sukobima od 1990.

U BEOGRADU U AVGUSTU PRVI SPOMENIK SRPSKIM ŽRTVAMA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: