fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komisija presuđuje o premeštanju Tesline urne

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/urna-tesla.jpg

Njeni članovi biće predstavnici Vlade Srbije, glavnog grada, Srpske pravoslavne crkve, SANU, Muzeja Nikole Tesle…

FORMALNU odluku o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle iz Muzeja u portu Hrama Svetog Save doneće Skupština grada Beograda. Konačno mišljenje o preseljenju urne sa njegovom pepelom, međutim, daće komisija koja bi trebalo da bude formirana do kraja godine. Njeni članovi biće predstavnici Vlade Srbije, glavnog grada, Srpske pravoslavne crkve, SANU, Muzeja Nikole Tesle…

Glavni zadatak ovog tela biće da još jednom odmeri težinu svih argumenata za i protiv prenosa pepela velikog naučnika. Komisija bi trebalo i da formuliše zvanični predlog i prosledi ga odbornicima na usvajanje. Paralelno sa tim, biće sprovedena procedura prikupljanja urbanističke dokumentacije za podizanje spomenika, čije će postolje biti Teslino buduće počivalište.

U iščekivanju raspleta priče oko promene mesta počivanja urne genija iz Like, Muzej Nikole Tesle dobio je i novo rukovodstvo. Ova činjenica nije bez značaja, jer je prethodni direktor Vladimir Jelenković bio žestoki protivnik ove inicijative, tvrdeći da to nije bila naučinikova želja. Njegov naslednik, Branimir Jovanović, koji je u ponedeljak stupio na dužnost, ističe da će Muzej pomoći svaku potragu za najboljim rešenjem, ali da nije ovlašćen da o ovom pitanju odlučuje.

– Pripremićemo svu potrebnu dokumentaciju koja će pomoći da se donese najbolja odluka – napominje Jovanović. – Utisak je da dosadašnja rasprava o ovom pitanju uglavnom nije bila zasnovana na argumentima, već na ličnom sudu pojedinaca. Muzej će da se potrudi da obezbedi dostupnost svih činjenica o ovom pitanju.

Tim stručnjaka koji će rešavati o budućnosti Tesline urne moraće da uzme u obzir i Memorandum koji su u februaru, pored patrijarha Irineja, potpisali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka Zorana Mihajlović. Svojim potpisima oni su se obavezali da će da učine sve da pepeo velikog naučnika bude preseljen u portu Hrama Svetog Save.

– Ništa se nije promenilo – kažu o ovom pitanju u Srpskoj patrijaršiji. – Naša inicijativa je dobro odmerena i argumentovana. Ne vidimo nijedan realan razlog da se srpski narod i Beograd ne oduže Tesli na najbolji mogući način.

TRIO VELIKANA

POTPISANI memorandum predviđa smeštanje Teslinog pepela u osnovu spomenika koji će biti podignut između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije. Monument će biti identičan bisti koju je prema ideji akademika Nikole Koke Jankovića na Long Ajlendu otkrio predsednik Tomislav Nikolić. Ideja je da se Tesla simbolično priključi srpskim velikanima Svetom Savi i voždu Karađorđu, koji takođe imaju spomenike na Vračaru.

Izvor: Večernje Novosti

 

Vezane vijesti:

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah! 

Da nije bio naučnik, Tesla bi bio književnik

Nikola Tesla u krilu Pravoslavlja

BUDIMIR: HRVATI ZABORAVLjAJU DA JE TESLA SRBIN

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: