fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Комисија пресуђује о премештању Теслине урне

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/urna-tesla.jpg

Њени чланови биће представници Владе Србиjе, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеjа Николе Тесле…

ФОРМАЛНУ одлуку о преносу посмртних остатака Николе Тесле из Музеjа у порту Храма Светог Саве донеће Скупштина града Београда. Коначно мишљење о пресељењу урне са његовом пепелом, међутим, даће комисиjа коjа би требало да буде формирана до краjа године. Њени чланови биће представници Владе Србиjе, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеjа Николе Тесле…

Главни задатак овог тела биће да jош jедном одмери тежину свих аргумената за и против преноса пепела великог научника. Комисиjа би требало и да формулише званични предлог и проследи га одборницима на усваjање. Паралелно са тим, биће спроведена процедура прикупљања урбанистичке документациjе за подизање споменика, чиjе ће постоље бити Теслино будуће почивалиште.

У ишчекивању расплета приче око промене места почивања урне гениjа из Лике, Музеj Николе Тесле добио jе и ново руководство. Ова чињеница ниjе без значаjа, jер jе претходни директор Владимир Јеленковић био жестоки противник ове инициjативе, тврдећи да то ниjе била научиникова жеља. Његов наследник, Бранимир Јовановић, коjи jе у понедељак ступио на дужност, истиче да ће Музеj помоћи сваку потрагу за наjбољим решењем, али да ниjе овлашћен да о овом питању одлучуjе.

– Припремићемо сву потребну документациjу коjа ће помоћи да се донесе наjбоља одлука – напомиње Јовановић. – Утисак jе да досадашња расправа о овом питању углавном ниjе била заснована на аргументима, већ на личном суду поjединаца. Музеj ће да се потруди да обезбеди доступност свих чињеница о овом питању.

Тим стручњака коjи ће решавати о будућности Теслине урне мораће да узме у обзир и Меморандум коjи су у фебруару, поред патриjарха Иринеjа, потписали и градоначелник Београда Синиша Мали и министарка Зорана Михаjловић. Своjим потписима они су се обавезали да ће да учине све да пепео великог научника буде пресељен у порту Храма Светог Саве.

– Ништа се ниjе променило – кажу о овом питању у Српскоj патриjаршиjи. – Наша инициjатива jе добро одмерена и аргументована. Не видимо ниjедан реалан разлог да се српски народ и Београд не одуже Тесли на наjбољи могући начин.

ТРИО ВЕЛИКАНА

ПОТПИСАНИ меморандум предвиђа смештање Теслиног пепела у основу споменика коjи ће бити подигнут између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србиjе. Монумент ће бити идентичан бисти коjу jе према идеjи академика Николе Коке Јанковића на Лонг Аjленду открио председник Томислав Николић. Идеjа jе да се Тесла симболично прикључи српским великанима Светом Сави и вожду Карађорђу, коjи такође имаjу споменике на Врачару.

Извор: Вечерње Новости

 

Везане виjести:

Нова хрватска подвала: Никола Тесла jе Влах! 

Да ниjе био научник, Тесла би био књижевник

Никола Тесла у крилу Православља

БУДИМИР: ХРВАТИ ЗАБОРАВЉАЈУ ДА ЈЕ ТЕСЛА СРБИН

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: