Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KOMENTAR: Precrtani

Datum objave: utorak, 18 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Brojke najčešće verno prikazuju život na ovim prostorima, a one su, kad je reč o Srbima u Hrvatskoj, krajnje alarmantne

Jurica Kerbler
Jurica Kerbler

Brojke najčešće verno prikazuju život na ovim prostorima, a one su, kad je reč o Srbima u Hrvatskoj, krajnje alarmantne. Dok je u Hrvatskoj pre devedesetih godina prošlog veka živelo gotovo 600.000 Srba, sad ih je svega 186.000. I taj broj pada iz dana u dan.

Samo u poslednje vreme, na osnovu Zakona o prebivalištu, dodatno je izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, što znači da su im oduzete lične karte i, automatski, pravo da biraju i budu izabrani.

Hrvatska vlast tvrdi da je reč o “uvođenju reda” i da se zakonom utvrđuje pravo stanje. Nimalo se ne uzima u obzir šta se događalo od egzodusa Srba nakon “Oluje”, niti krajnje nepovoljni uslovi za povratak. U praksi to izgleda ovako: policija zakuca na vrata, konstatuje da nekoga nema i taj ode u – izbrisane. Nikoga ne brine što je povratak Srba gotovo zaustavljen, pa ih se prošle godine vratilo svega 48.

Prve posledice srpska zajednica osetiće već u maju na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Ustavni zakon omogućava Srbima “rezervisana” mesta u lokalnoj i državnoj upravi ako u tim gradovima čine većinu, ali precrtavanjem se to menja. Naime, u mnogim mestima već je izbrisano više Srba nego što ih je ostalo. A oni što su ostali žive u teškim uslovima, kuće im se sporo obnavljaju, teško dolaze do posla…

Nastavi li se ovaj trend, a nastaviće se, ustavni zakon do kojeg su Srbi u Hrvatskoj teško došli, moraće drastično da se menja. U protivnom, Srbi će ostati i bez ono malo prava. Da im okolnosti nisu naklonjene, pokazuje kako se proveo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kad je predložio da na izborima u maju zagrebački Srbi dobiju sigurna tri mesta u skupštini. Predlog su svi odbili.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvatska- Sa biračkog spiska izbrisano 67.496 Srba

Bez lične karte oko 40.000 Srba | Jadovno 1941.

Vratiti sva nezakonito oduzeta prebivališta Srbima …

U Hrvatskoj izbrisano 260.000 ljudi | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top