Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Komentar: Prašina

Datum objave: sreda, 6 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Zaboraviti žrtvu isto je kao drugi put je ubiti. Mnogo je istorijskih razloga da s ponosom negujemo sećanje na naše slavne i požrtvovane i žrtvovane pretke.

Jovanka Simić
Jovanka Simić

Zaborav je kao smrt. Zaboraviti žrtvu isto je kao drugi put je ubiti. Mnogo je istorijskih razloga da s ponosom negujemo sećanje na naše slavne i požrtvovane i žrtvovane pretke, ali mi to ne radimo, ni ozbiljno ni odgovorno, poput drugih pametnih nacija.
U jeku našeg opravdanog ogorčenja usmerenog na hrvatske istoričare, spremne da nečovečnim potezom gumice obrišu po tri-četiri nule sa brojki žrtava u Jasenovcu, u Arhivu Vojvodine pronađen je zaboravljeni nemački dosije iz 1941/’42. godine sa opisima i dokazima ustaških divljanja nad Srbima, Jevrejima i Romima u logorima u Jasenovcu, Gradiški, Bosni i Hercegovini.

Nemci su nam taj dosije najverovatnije ostavili greškom, u brzini, pri povlačenju iz upravo oslobođenog Beograda, a mi smo ga, izgleda, svih ovih godina, krili od – samih sebe. Najviše boli činjenica da je od 2008. godine, kada je ova dragocena arhiva preko Beograda i Sremske Kamenice najzad dospela u Novi Sad, još 11 godina bila prepuštena zaboravu.

Jesu li naši preci zaslužili ovakve potomke kojima ceo vek nije bio dovoljan da sačine kompletnu bazu podataka sa imenima Srba izginulih u ratovima? Ni evidenciju grobalja, ni tačne podatke o broju poginulih ratnika do 1918. godine, kao ni nastradalih u ratovima devedesetih?

Koliko još naših predaka prekriva prašina u raznim depoima? Da li ćemo i dalje sa hrvatskim kvaziistoričarima voditi jalovu medijsku bitku licitirajući logoraškim brojkama ili, poput mudrih Jevreja, kako to predlaže i dr Žarko Dimić iz Arhiva SANU u Karlovcima, najzad oformiti muzej žrtava kako bi dokumenti o svim našim stradalnicima najzad počivali u miru. U našem i u sećanju naših potomaka.

Autor: JOVANKA SIMIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top