fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komentar: Kosti

Za porodice nestalih, koje ne veruju u pravdu, ali imaju pravo da znaju istinu, rat neće biti završen dok se i ova poslednja i za njih najbolnija stranica ne zatvori

Sve zlo u regionu dolazi iz Beograda. Ovo je izgovorio član hrvatske vlade Stjepan Sučić i tako zloupotrebio konferenciju o nestalim licima za politički napad na Srbiju. Izneo je još niz uvreda govoreći o velikosrpskoj agresiji, okupatorskoj vojsci, zločinima JNA… Sve to slušale su porodice koje 25 godina ne znaju gde su posejane kosti njihovih najmilijih.

Sučić je, umesto jeftine političke propagande, trebalo da im ponudi odgovor na pitanje – zbog čega njegova vlada odbija da reši jedno od najbolnijih pitanja u posleratnom periodu. I kada će se to promeniti?

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj ima još 74 poznata grobna mesta koja nisu ekshumirana. Traga se za stotinama nestalih Srba u zločinačkim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“. U mrtvačnicima u Zagrebu i Osijeku nalazi se 900 tela za koja se ne zna čija su.

Ništa bolja situacija nije ni u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. I tamo po raznim grobnicama i mrtvačnicama leži nekoliko hiljada srpskih leševa.

Nažalost, ni razne međunarodne institucije čiji predstavnici „krstare“ prostorima bivše Jugoslavije ne pokazuju nikavo zanimanje za ovaj problem.

Iako je od formalnog završetka sukoba prošlo dve i po decenije, za porodice ovih nesrećnika, koje ne veruju u pravdu, ali imaju pravo da znaju istinu, rat neće biti završen dok se i ova poslednja i za njih najbolnija stranica ne zatvori.

Zbog toga bi, umesto političkih parola, vlade u regionu trebalo iskreno da prionu na posao, kako bi žrtve bile identifikovane i dostojno sahranjene. Pa bi unesrećene porodice, umesto da uzaludno obijaju pragove brojnih institucija i konferencija na kojima su primorane da slušaju razne sučiće, mogle koliko toliko da se smire i da kažu – rat je i za nas završen.

Autor: Ljiljana Begenišić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Obilježen Međunarodni dan nestalih lica | Jadovno 1941.

Srbi u Hrvatskoj: Trasiranje etnocida | Jadovno 1941.

„Dani tuge i sjećanja“- 22 godine od „Oluje“ (VIDEO) | Jadovno …

Komentar: Kosti | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: