Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Komentar: Josip

Datum objave: četvrtak, 2 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Događaji iz 1992. godine sami za sebe govore o smislenosti predloga funkcionera HDZ Josipa Perkovića o preuređenju Bosne i novom hrvatskom entitetu u koji bi ušli delovi RS

Dragan Vujičić
Dragan Vujičić

Josip Jerković, potpredsednik RS i funkcioner HDZ, iznese predlog da bi se Bosna mogla preurediti tako da u novi, hrvatski entitet uđu Brod, Derventa, Odžak, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Pelagićevo… Tako bi Hrvati u Bosni, reče Jerković, “mogli da nađu svoj kutak”!

Tačno je da su u Sijekovcu 27. marta 1992, hrvatske falange mogle da prekolju devetogodišnjeg Sašu Miloševića, ali nije dao komšija Pejo. Stavio mu je nož pod grlo, ali se smilovao: “Tebe nećemo, ti si još mali”. Ubili su Sašinog oca Luku, braću Željka i Dragana, a sat pre toga komšije Andriju i sina mu Momira. Bili su krivi: Sašini su se prezivali Miloševići, a Andrijini – Martići. Provokacija. Saša je ostao živ, a 40 suseda nije.

U Derventi Azra Bašić je uvek bila opasana sa dva pištolja. Ipak, nije pucala u 150 Srba zatočenih u Domu JNA. Ubila bi desetine. Ona je nožem zaklala Blagoja Đuraša.

– Blagoje čestito nije ni jauknuo, a ona se nekako pobednički osmehnula, kao da je vodu popila – opisao je to svedok Dragan Kovačević.

Uopšte, niko od 4.000 Srba zatočenih 1992. u 56 logora Posavine nije ubijen vatrenim oružjem. Samo u Odžaku je bilo 864 srpskih muškarca, 326 žena i 104 dece. Zbir od 42 preminulih Srba od batina i 60 silovanih žena govori da njihovi hrvatski dželati nisu bili baš sasvim zveri…

Šta reći o “srcu” Albine Terzić koja je kao logorski čuvar u Odžaku ulazila sa vučjakom i huškala ga na zatočene. Pošto je čak i pas bio zgrožen smradom logoraša i nije hteo da nasrće – ona nije insistirala.

U Bukovoj gredi maja 1992. Hrvati su ubili devetoro Srba, a desetinu zarobili. Trojici zarobljene braće dali su mogućnost da se dogovore koji da ostane živ. I ostao je.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvati traže deo Srpske!

Kako su harali „naši dečki“

Potresna ispovest: Komšije Hrvati postajale zveri preko noći!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top