Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Komentar: Josip

Datum objave: četvrtak, 2 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Događaji iz 1992. godine sami za sebe govore o smislenosti predloga funkcionera HDZ Josipa Perkovića o preuređenju Bosne i novom hrvatskom entitetu u koji bi ušli delovi RS

Dragan Vujičić
Dragan Vujičić

Josip Jerković, potpredsednik RS i funkcioner HDZ, iznese predlog da bi se Bosna mogla preurediti tako da u novi, hrvatski entitet uđu Brod, Derventa, Odžak, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Pelagićevo… Tako bi Hrvati u Bosni, reče Jerković, “mogli da nađu svoj kutak”!

Tačno je da su u Sijekovcu 27. marta 1992, hrvatske falange mogle da prekolju devetogodišnjeg Sašu Miloševića, ali nije dao komšija Pejo. Stavio mu je nož pod grlo, ali se smilovao: “Tebe nećemo, ti si još mali”. Ubili su Sašinog oca Luku, braću Željka i Dragana, a sat pre toga komšije Andriju i sina mu Momira. Bili su krivi: Sašini su se prezivali Miloševići, a Andrijini – Martići. Provokacija. Saša je ostao živ, a 40 suseda nije.

U Derventi Azra Bašić je uvek bila opasana sa dva pištolja. Ipak, nije pucala u 150 Srba zatočenih u Domu JNA. Ubila bi desetine. Ona je nožem zaklala Blagoja Đuraša.

– Blagoje čestito nije ni jauknuo, a ona se nekako pobednički osmehnula, kao da je vodu popila – opisao je to svedok Dragan Kovačević.

Uopšte, niko od 4.000 Srba zatočenih 1992. u 56 logora Posavine nije ubijen vatrenim oružjem. Samo u Odžaku je bilo 864 srpskih muškarca, 326 žena i 104 dece. Zbir od 42 preminulih Srba od batina i 60 silovanih žena govori da njihovi hrvatski dželati nisu bili baš sasvim zveri…

Šta reći o “srcu” Albine Terzić koja je kao logorski čuvar u Odžaku ulazila sa vučjakom i huškala ga na zatočene. Pošto je čak i pas bio zgrožen smradom logoraša i nije hteo da nasrće – ona nije insistirala.

U Bukovoj gredi maja 1992. Hrvati su ubili devetoro Srba, a desetinu zarobili. Trojici zarobljene braće dali su mogućnost da se dogovore koji da ostane živ. I ostao je.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvati traže deo Srpske!

Kako su harali „naši dečki“

Potresna ispovest: Komšije Hrvati postajale zveri preko noći!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top