fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati traže deo Srpske!

Josip Jerković, potpredsednik RS (HDZ), izneo plan svoje stranke koji prekraja granice. U sklopu ideje o svom entitetu zahtevaju da im pripadnu gradovi u Posavini

U sklopu planova hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini da dobiju svoj entitet našla se i ideja da toj federalnoj jedinici kojoj teže pripoje delove Posavine koji su u sastavu RS!

Ovu skandaloznu ideju, koja je dočekana na nož u Banjaluci, izneo je Josip Jerković, potpredsednik Republike Srpske:

– Nadam se da će Hrvati, s jednim novim, federalnim uređenjem BiH, što zagovara naša stranka (HDZ BiH), morati da nađu svoj kutak. Živimo na vrlo različit način od onoga što imamo u Federaciji BiH, a nadam se da će jedan veći deo Posavine i Republike Srpske biti uključen u novu federalnu jedinicu.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, tvrdi da su ovi planovi nerealni.

– Očigledno Hrvati imaju pretenziju na Posavinu koja je deo Srpske. Dobili su vetar u leđa jer je Dodikov SNSD veoma blizak sa HDZ BiH. Hrvati nemaju podršku međunarodne zajednice oko borbe za treći entitet, gde žele da otmu i deo RS, ali ih u tome podržava SNSD. Kakve garancije ima Dodik da sutra kad Hrvati, hipotetički, dobiju federalnu jedinicu, neće biti veći protivnik Srpske od Bošnjaka? – pita se Govedarica i dodaje da će SDS učiniti sve što može da zaštiti RS i njenu teritoriju, koja je „jasno zapisana u Dejtonskom sporazumu“.

Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD, kaže za „Novosti“ da nije tajna da njena stranka ima dobre odnose sa HDZ BiH, ali da nikakvo teritorijalno prekrajanje RS ne dolazi u obzir.

– Posavina kao i cela teritorija Srpske ne može biti deo bilo kakave priče u sklopu mogućeg osnivanja hrvatskog entiteta. Hrvati neka se bore za svoj entitet, to je njihovo legitimno pravo ali na teritoriju RS neka zaborave – kaže Košarac i dodaje da SDS nema pravo da optužuje SNSD za dobre odnose sa HDZ BiH kad su oni deo vlasti na državnom nivou sa tom istom strankom.

CILjAJU DERVENTU I BROD

Hrvati bi svom trećem entitetu da pripoje Derventu, Brod, kao i delove Modriče, Šamca, Vukosavlja, Pelagićeva. U planu im je i deo Brčkog, u kom su živeli pre rata, kao i severni deo opštine Doboj.

U Bosanskoj Posavini, pre rata, po popisu stanovništva iz 1991, živelo je 393.050 stanovnika. Hrvata je bilo 134.445 (34,21 odsto), Srba – 115.460 (29,38), Muslimana – 113.251 (28,81), a Jugoslovena – 19.123 (4,87).

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: