fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komemorativni skup stradalim Jevrejima

Kod spomenika žrtvama na Starom sajmištu u Beogradu danas je održan komemorativni skup kao znak sjećanja na Jevreje stradale tokom Drugog svjetskog rata.

Foto: Beta / arhiva
Foto: Beta / arhiva

Komemorativnom skupu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Jevrejske opštine Beograd, gradski menadžer Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, kao i članovi delegacije Međunarodne jevrejske organizacije BONDS koju čine istaknuti Jevreji iz Izraela i Južne Amerike.

„Danas smo imali priliku da se na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički koncentracioni logor u kojem je ubijeno oko 9.000 Jevreja i više od 12.000 Srba i Roma, setimo svih užasa Drugog svetskog rata i Holokausta koji se desio u Evropi, pa i u Srbiji“, rekao je Vesić.

On je istakao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih nasljednika, javljaju beogradski mediji.

Govoreći o Zakonu o Starom sajmištu, Vesić je izrazio nadu da će u narednih nekoliko meseci taj zakon biti pred poslanicima u Skupštini Srbije. „Kada taj zakon bude usvojen moći ćemo da nastavimo rad na Starom sajmištu“, pojasnio je Vesić.

On je naveo da je prošle godine, tokom posete Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu, dogovorio da na Starom sajmištu, osim Memorijalnog centra, bude i obrazovni centar gde će se učiti o svim užasima Holokausta.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam je rekla da se svake godine organizuju mnoge manifestacije i komemoracije u znak sećanja na Holokaust.

„Srbi i Jevreji dele zajedničke patnje, istoriju, ali u isto vreme žele da grade zajedničku budućnost“, rekla je ona i navela da je to osnova solidarnosti i prijateljstva dva naroda.

Predsjednik Međunarodne jevrejske organizacije BONDS Israel Maimon rekao je da je Holokaust bio najstrašniji događaj u ljudskoj istoriji.

„Nikada pre jedna specifična grupa nije bila izdvojena za masovno uništavanje. Sama činjenica da je neko Jevrejin, 40-ih godina bila je smrtna presuda“, rekao je on.

Maimon je naveo da se tri godine poslije predaje nacističke Njemačke, budućnost Jevreja promijenila zauvijek i njihova sudbina se od uništavanja preokrenula u spasenje, navodeći da je tada osnovana država Izrael koja je doživjela dinamičan razvoj.

Tokom skupa simbolično je upaljeno šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona stradalih Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Istina o logoru Zemun 1941-1944.

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja

Jaša Almuli: „Stradanje i spasavanje srpskih Jevreja“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: