fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac održana u Njujorku

Tema ovogodišnje konferencije bila je “Lekcije iz Jasenovca za studije ljudskih prava i međunarodnog prava u 21. vijeku“…

Njujork, 17. konferencija i komemoracija žrtvama logora u Jasenovcu (foto: espreso.rs)
Njujork, 17. konferencija i komemoracija
žrtvama logora u Jasenovcu
(foto: espreso.rs)

Sinoć je u Njujorku održana sedamnaesta po redu konferencija i komemoracija žrtvama logora u Jasenovcu, u organizaciji Jasenovačkog istraživačkog insituta.

Tema ovogodišnje konferencije bila je “Lekcije iz Jasenovca za studije ljudskih prava i međunarodnog prava u 21. vijeku“. Ugledni predavači govorili su o svojim istraživanjima u vezi sa genocidnim akcijama koje su se odvijale u koncentracionom logoru Jasenovac, kao i cilju da Hrvatska konačno poslije više od 70 godina prizna konačan broj žrtava iz ovog logora i sve zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima iz  Drugog svjetskog rata.

Profesor dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta Šem Olam u Izraelu, izložio je autentična svjedočenja Jevreja koji su uspjeli da prežive torturu Jasenovačkog logora, dok je dr Dario Vidojković predočio devet dokaza da u Hrvatskoj nisu prisutni neo-fašizam i neo-nacizam, jer Hrvatska država nikada i nije prestajala da bude fašistička, odnosno nacistička.

Takođe, ovim putem je profesor Univerziteta u Regensburgu, u Njemačkoj, dr Vidojković izložio plan da se od hrvatske Vlade zatraži zabrana korišćenja pozdrava “Za dom spremni“ koja direktno poziva na nasilje i poredi se sa nacističkim pozdravom “Hajl Hitler“.

Bivši direktor Istorijskog Arhiva Srbije, istoričar Jovan Pejin bio je takođe jedan od govornika i ovom prilikom je prestavio svoj novi rad “Jasenovac, Stepinac, poricanje Holokausta i revizije“ nazivajući hrvatski narod genocidnim, a Alojzija Stepinca i Ivana Šarića odgovornim za rasplamsavanje zločina u Drugom svjetskom ratu.

Posljednji predavač ovogodišnje konferencije bila je profesorka filozofije Vanijer koledža iz Montrela, dr Ljiljana Petrović, koja je sa političko-filozofskog stanovišta govorila od dekriminalizaciji agresije u međunarodnom pravu. Ona je u svom radu osudila najmoćnije demokratske države svijeta za pravdanje agresije koju čine, nazivajući je humanitarnim intervencijama.

Profesor Beri Lituči, predsjednik Jasenovačkog istraživačkog instituta, najavio je da će komemoracija jasenovačkim žrtvama biti održana i sljedeće godine, i da institut neće odustati od svog cilja dok se pravda za zločine počinjene nad Srbima, Jevrejima I Romima ne zadovolji.

(espreso.rs)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

„Novosti“ na izložbi o Jasenovcu u Njujorku: Svet video istinu …

Jasenovac komemoracije – 26. i 27. april 2014. | Jadovno 1941.

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena u Americi …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: