fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/varivode-gosic.jpg

ШИБЕНИК, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У знак сjећања на српске цивиле са подручjа Шибенско-книнске жупаниjе, коjи су убиjени након хрватске акциjе „Олуjа“, у селима Вариводе и Гошић данас су одржани комеморативни скупови и служени парастоси.

Служен jе парастос за шеснаест особа стариjе животне доби коjе су у љето 1995. године остале у своjим кућама.

Раниjих година комеморациjи су присуствовали представници државног врха Хрватске, при чему се обавезали да ће се залагати за кажњавање злочинаца, наводе у Српском народном виjећу /СНВ/.

Будући да се више од 19 година након завршетка хрватске акциjе „Олуjа“ готово ништа ниjе урађено на процесуирању одговорних за почињене злочине, Српско народно виjеће ни ове године на комеморациjу ниjе позвало представнике власти.

„Деветнаест година чекамо да они коjи су одговорни за смрт ових људи буду кажњени, али правосуђе то jош ниjе учинило упркос обећањима предсjедника и премиjера државе након ослобођења генерала Анте Готовине и Младена Маркача. Због свега тога и даље изостаjе осjећаj правде“, рекао jе пред окупљенима у Вариводама предсjедник СНВ-а Милорад Пуповац.

Он jе додао да су почињени злочини посљедица процеса производње мржње коjи jе на овдашњим подручjима започео приjе 25 година.

Готово два мjесеца након „Олуjе“, 28. септембра 1995. године убиjено jе девет мjештана Варивода: Душан Дукић /59/, Шпиро Берић /55/, Јово Берић /75/, Јован Берић /56/, Радивоj Берић /69/, Мариjа Берић /69/, Милка Берић /67/, Марко Берић /82/ и Мирко Покраjац /84/.

Убиjени су хицима из непосредне близине на своjим кућним праговима. У селу се нису одвиjале никакве воjне активности нити jе у њему пронађено оружjе.

Мjесец дана раниjе, односно, 27. августа 1995. године, у сусjедном Гошићу убиjено jе седам стариjих особа: Саво Борак /70/, Васиљ Борак /68/, Гроздана Борак /75/, Мариjа Борак /81/, Косовка Борак /77/, Милка Борак /75/, Душан Борак /56/, а десетак дана раниjе убиjен jе и Гоjко Лежаић /65/.

Сви убиjени су били цивили, а у селу ни раниjе нити у вриjеме убистава ниjе
било никаквих ратних активности.

„Овим злочинима jе заjедничко да су у њима страдали невини цивили коjи нису представљали приjетњу хрватскоj држави и то што за кукавичка убиства никада нису одговарали егзекутори коjи се у своjим срединама и даље славе као хероjи“, рекао jе Драган Пjевач из Координациjе српских удружења несталих и погинулих лица са простора бивше Југославиjе пред окупљенима испред споменика у Гошићу, коjи jе откривен на прошлогодишњоj комеморациjи.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Покољ у селу Грубори

Првa eксхумaциja нaкoн oслoбaђajућe прeсудe Гoтoвини

Прaвдa joш ниje стиглa зa злoчинe у Вaривoдaмa и Гoшићимa

ПАРАСТОС У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋИМА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: