fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komemoracija u Gornjoj Trebinji

U organizaciji Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije i udruženja antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije, u Gornjoj Trebinji pored Karlovca obilježena je 71. godišnjica stradanja 220 civila s područja nekadašnje općine Skakavac. Njih su ubili ustaše na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/gornja-trebinja.jpg

Ovaj zločin dogodio se samo dva tjedna nakon masovnog pogroma više od 1500 ljudi iz Prkosa Lasinjskog i okolnih srpskih sela. Tim okrutnim zločinima htio se spriječiti ustanak srpskog naroda ovog dijela Korduna, no postignut je upravo suprotni efekt.

– Umjesto da se vesele Božiću, oni su odvedeni vezanih ruku u šumu Domaćaj lug i Lipljansko mlađe i u njima su poklani i zakopani u četiri masovne grobnice. One su neadekvatno obilježene i ta su obilježja oštećena u zadnjem ratu, nakon Oluje – kazao je Dušan Krivokuća iz Skakavca, predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju zajedničke spomen kosturnice za sve ove žrtve.

Spomen kosturnica bi trebala biti na Pravoslavnom groblju uz crkvu u Gornjoj Trebinji i u nju bi se pokopali posmrtni ostaci iz sve četiri masovne grobnice. Odbor je tokom 2012. pribavio projekt za kosturnicu. Dobio je tri ponude za uređenje od kojih je izabrana najpovoljnija po cijeni 72 hiljade kuna. Tamo će biti grobnica i ploča sa imenima svih 220 žrtava od kojih je 147 Srba, 72 Roma i jedan Rus, pravoslavni sveštenik, tadašnji paroh trebinjski. Grad Karlovac je obećao sufinanciranje od 50 posto, ŽVSNM je donirao tri hiljade kuna, a preostalih 33.000 kuna sakupit će se naknadno.

U obraćanju prisutnima, Josip Boljkovac je istaknuo velik doprinos Srba ovog kraja u Drugom svjetskom ratu jer su oni na početku rata nosili ustanak i dali velike žrtve. Založio se za promjenu prikaza povijesti u školskim udžbenicima gdje se antifašizam i partizani stigmatiziraju. Kritizirao je i izbacivanje Srba kao konstitutivnog naroda iz Ustava samostalne RH. Martin Jendrašic je izrazio nezadovoljstvo održavanjem partizanskih grobova na karlovačkom Vojnom groblju uz istovremeno pokapanje ostataka za koje nije utvrđeno čiji su ali su javno proglašeni žrtvama komunizma. To smatra revidiranjem povijesti jer su i patolozi karlovačke Opće bolnice izjavili da je nemoguće utvrditi identitet ostataka.

AUTOR: Milan Cimeša

Izvor: SNV

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: