Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOLjAČKE PJESME I DELIRIČNE USTAŠKE GRUPE

cavoglave.jpg
Čavoglave

KNIN, 6. AVGUSTA /SRNA/ – Razne grupe gotovo deliričnih muškaraca na skupu u Čavoglavama u Hrvatskoj na svakih nekoliko sekundi kroz pjesme su doslovno izražavale koljačke želje, pa posmatrač nije morao da bude srpske nacionalnosti da bi često osjetio jezu i prestravljenost, prenosi „Dojče vele“ „atmosferu“ sa proslave hrvatskog „dana pobjede“.U Čavoglavama, gdje se juče okupilo oko 70.000 ljudi da akciju „Oluja“ proslavi kao „dan pobjede“, orila se budnica „Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati“, čuo se ustaški evergrin poput „Evo zore, evo dana“, kao i poskočica „ko ne skače – pravoslavac“.

Njemački radio navodi da su se u Čavoglave od ranog jutra slivale rijeke automobila iz čitave Hrvatske i BiH.

„Živopisna proslava“ koju je inicirao žestokim nacionalizmom obojeni pjevač Marko Perković Tompson, prema ocjeni ovog radija, odavno je progutala zvanično slavlje koje se održava u Kninu u režiji lokalnih i državnih vlasti.

Ovogodišnja proslava u Kninu će ostati zapamćena po činjenici da prvi put nije bilo nacionalističke retorike državnih zvaničnika niti pominjanja haških optuženika, ističe „Dojče vele“.

Konstatuje da se, kada je riječ o zvaničnoj Hrvatskoj, može reći da stvari kreću nabolje, ali se postavlja pitanje odakle poslije 17 godina od završetka rata toliko narodno oduševljenje za Tompsonovu proslavu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže da je ovo događaj „hrvatstva, a ne ustaštva“, dok je, kako navodi, prisustvo ikonografije i sličnih stvari povezanih sa NDH „daleko od ozbiljnih razmjera“.

Apeli organizatori da se ne nose ustaška obilježja u praksi znače da su crne ustaške kape često samo zamijenjene crnim kapama na kojima je hrvatski grb sa prvim bijelim poljem, koji je bio važeći u NDH. Ali, kako se primicala noć, tu i tamo bilo je moguće vidjeti i posjetioce sa originalnim „ušatim U“ na odjeći ili kapama.

Načelnik policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je da je oduzeto nekoliko kapa i predmeta sa neprimjerenim obilježjima, dok su protiv počinilaca podnesene prekršajene prijave.

Policija na pjevanje uglavnom nije reagovala jer, prema riječima Kostanića, kada oni dođu pjesma prestane i teško je identifikovati ko je tačno pjevao.

„Dojče vele“ ukazuje i na činjenicu da je Tompsonu naklonjena Katolička crkva, budući da na proslavu u Čavoglave godinama dolazi šibenski biskup Ante Ivas.

Napominje se i da je novosagrađena seoska crkva „Hrvatskih mučenika“ u ovom mjestu podignuta prvenstveno zahvaljujući pjevačevim prilozima, a na njenim zvonima ugravirani su njegovi stihovi.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: