fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kojić: Predstavom u Memorijalnom centru u Srebrenici skreću pažnju sa srpskog Aušvica – logora „Silos“

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić ocijenio je da se današnjom predstavom za javnost u Memorijalnom centru u Srebrenici želi skrenuti pažnja sa obilježavanja 28 godina od zatvaranja sarajevskog Aušvica – logora „Silos“ i sakriti istina o mučenju sarajevskih Srba tokom proteklog rata u BiH.
Branimir Kojić; Foto: RTRS

Kojić je rekao da je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Memorijalnom centru Srebrenica „dokaz da muslimani uz pomoć Zapada žele i dalje da guraju priču o lažnom genocidu nad muslimanima u Srebrenici“.

– Sama činjenica da je jedan od govornika bio lažni visoki predstavnik pokazuje da je ovo jedna velika farsa i laž. Kristijan Šmit se već dugo bori za rehabilitaciju nacističkog Hitlerovog pilota i sada priča o genocidu, što je krajnje podlo, drsko i bezobrazno – rekao je Kojić Srni.

Kojić je predsjedniku Jevrejske zajednice BiH Jakobu Finciju, koji je u govoru u Potočarima najavio da će tražiti od UN da se 11. juli obilježava kao „dan sjećanja na genocid u Srebrenici“, poručio da bi onda i Đurđevdan, Nikoljdan, Božić trebali biti dani žalosti, jer su to samo neki od dana kada su ubijani Srbi u Podrinju.

– Trećina godine treba biti posvećena ubijenim Srbima u genocidu u Jasenovcu, dobar dio godine za žrtve u Jadovnu, dva dana za žrtve ubijene u Garavicama i da ne nabrajam sva stratišta u kojim su ubijani Srbi na najmonstruozniji način – rekao je Kojić.

On je ukazao da je posebna priča Menahem Rozensaft, bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, koji se obratio iz Potočara na dan kada je raspušten logor za Srbe „Silos“ u koje su ljudi tamnovali i po 1.355 dana.

– Rozensaft i takvi likovi ne mogu biti u istoj ravni kao jedan Gideon Grajf koji je ekspert za Holokaust, a koji je zajedno za timom eksperata dokazao da u Srebrenici nije bilo genocoda nad muslimanima – rekao je Kojić.

Da ovo nije ništa drugo do pokušaj spašavanja mita o lažnom genocidu, kaže Kojić, pokazuje i činjenica da se u Potočarima obratio i pričao o genocidu i Emir Suljagić, čovjek koji je lažno predstavio svog oca kao „žrtvu genocida“, iako i ptice na grani znaju da je njegov otac poginuo kao jurišnik na srpska sela i civile mnogo prije 1995. godine.

– Jasno nam je da svakim danom dokazujemo da je Grajf i njegove kolege iz Međunarodne komisije bio u pravu i da se lažni mit i narativ svakim danom sve više raspada. Zbog toga koriste svaku priliku kako bi ga održali u životu i kako bi Srbi i dalje bili označeni kao genocidan narod, a Republika Srpska genocidna – rekao je Kojić.

Memorijalni centar u Potočarima organizovao je danas događaj povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na kojem su, između ostalih, govorili Šmit, Rozensaft, Finci, Suljagić, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Udruženje logoraša Republike Srpske obilježilo je danas 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ u mjestu Tarčin, u sarajevskoj opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo najstrašniju torturu, fizičko i psihičko zlostavljanje, prebijanje i mučenje glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Izvor: RTRS


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: