fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog naroda

Najnovija ekshumacija u federalnoj sarajevskoj opštini Centar najbolje pokazuje da Institut za nestala lica BiH u potpunosti manipuliše informacijama o konačnim ekshumacijama i identifikacijama i da je „uspostavljen samo u funkciji bošnjačkog naroda“, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Milorad Kojić Foto: RTRS
Milorad Kojić Foto: RTRS

Kojić je rekao da je neprihvatljivo da su tijela koja su pronađena, s obzirom na pretpostavku da su to srpske žrtve rata, umjesto u spomen-kosturnicu u Istočnom Sarajevu, prevezena u Visoko, gdje će sudsko-medicinsku obradu raditi patolog iz Federacije BiH.

On kaže da je apsurdno i što o toj ekshumaciji nije bio upoznat šef sektora za ekshumacije koji je Srbin, što znači da je riječ o pokušaju da se tijela na manipulativan način prebacuju i prikazuju kao bošnjačke žrtve i da se to zlupotrebljava.

Kojić navodi da mjesto gdje je vršena ekshumacija očigledno ukazuje da je to u stvari bio predmet ratnog zločina, jer je vjerovatno riječ o nekoj od srpskih porodica ubijenoj na svirep način i zakopanoj na toj lokaciji.

On ukazuje da se u Institutu za nestala lica BiH ne poštuje princip konsenzusa, da u slučaju ove ekshumacije Institut nije donio odluku konsenzusom, kao i da se želi spriječiti procesuiranje ratnih zločina jer je očigledno da su na toj lokaciji pronađena tijela Srba.

Prema njegovim riječima, u Upravnom odboru Instituta „bošnjački član diže ruke za dva člana“, u kolegijumu direktora Instituta kada predsjedava Amor Mašović i Marko Jurišić ne pitaju se srpski predstavnici, a o ovoj ekshumaciji nisu bili upoznati šef sektora za ekshumacije i član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH koji su Srbi.

„Institut za nestala lica BiH očigledno je uspostavljen da služi jednom narodu – bošnjačkom, dok bošnjački članovi u Institutu u potpunosti ignorišu institucije Republike Srpske“, naglasio je Kojić, podsjećajući da je taj institut uspostavljen da bi odražavao nacionalnu pripadnost i konstitutivnost svih naroda.

Kojić kaže da sve ovo ukazuje na katastrofalnu situaciju u Institutu za nestala lica BiH, u čijem je radu u potpunosti uspostavljena loša praksa, zbog čega institucije i porodice nestalih iz Republike Srpske godinama traže reformu tog instituta.

U sarajevskoj opštini Centar juče je počela ekshumacija posmrtnih ostataka koji su locirani prije 15 dana, potvrdila je Srni portparol Instituta za nestala lica Lejla Čengić.

„Posmrtni ostaci se nalaze na površini terena. Riječ je o lobanji i dvije ljudske kosti, a sumnja se da je riječ o žrtvi iz proteklog rata“, rekla je Čengićeva.

Ljudski skelet pronašli su radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Sarajevo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Kojić očekuje zadovoljenje pravde u slučaju Orić | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: