Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ko je Srpskoj oteo vojsku!

Datum objave: četvrtak, 22 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Najava predsednika Dodika, da su RS potrebne oružane snage, podigle tenzije. Stojičić: Svi ključni političari podržali reformu sistema odbrane

Vojska Srpske
Vojska Srpske

Političari su ukinuli vojsku, političari mogu i da je vrate, zaključak je rasprave koju je pokrenula izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o mogućnosti da RS ponovo ima svoje oružane snage. Povod za ovakvu izjavu je najava iz Brisela da Priština treba da dobije svoju vojsku.

Vojska Srpske zvanično je ukinuta 1. januara 2006. jer su Vlada i NSRS prihvatili sistem reforme odbrane BiH i usvojili Ustavni zakon, kojim se nadležnosti u području obrane RS prenose na BiH. Tim činom je od 1. januara 2006. prestao da bude na snazi Zakon o vojsci RS i Ministarstvo odbrane i Vojska RS su trajno ukinuti. Sve ovo je potvrđeno i u Parlamentu BiH srpskim glasovima.

Za ukidanje VRS glasali su kako u Parlamentu RS, tako i u Parlamentu BiH poslanici iz SDS, PDP i SNSD. Potpis na odluku NSRS o ukidanju Vojske stavio je tadašnji predsednik RS Dragan Čavić, a odluku u Parlamentu BiH je potpisao Nikola Špirić iz SNDS.

Dušan Stojičić, poslanik SDS u sazivu NSRS 2002-2006, kada su se lomila koplja oko Vojske RS, kaže, da. su svi ključni politički faktori tada ali i sada bili deo tog procesa i isti su podržali reformu sistema odbrane.

On dalje kaže da je celi taj period bio period pritisaka iz međunarodne zajednice na političare u Srpskoj.

Penzionisani general Momir Zec, koji je i obavljao dužnost načelnika Generalštaba Vojske RS, kaže da su pregovori sa međunarodnom zajednicom sve do te 2005. išli u drugom smeru.

Dušan Stojičić
Dušan Stojičić

– Razgovaralo se da entitetima ostanu vojske na bazi kao što je Nacionalna američka garda, a da se osnuje i državna vojska koja bi bila za mirovne misije – priča general Zec.

Zec kaže da je sve išlo u ovom smeru u pregovorima do 2004. Nakon toga osnovane su oružane snage BiH, ukinuta je Vojska RS.

– Da li je bilo pritisaka teško je reći, ali istina je da su svi političari iz Srpske bili uključeni u ukidanje Vojske RS – kaže Zec.

VOJNE LOKACIJE

Već godinama u BiH traje bitka za 63 perspektivne vojne lokacije koje je evidentiralo Predsedništvo BiH na teritoriji oba entiteta. Odnosno da se sve uknjiži na BiH. U Srpskoj se nalaze 23 perspektivne vojne lokacije koje koriste Oružane snage BiH. To su lokacije poput kasarne i poligona na Manjači, kasarni u Han Pijesku, Kalinoviku, Bileći, kao i kasarna Kozara u Banjaluci.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Obrt u Banjaluci: Srpska smislila fintu kako da nasamari NATO

Mitrović za referendum o knjiženju vojne imovine | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top