Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ko je čovek koji je vikao na ustaše usred Zagreba: Pucaću na vas, duše zatrovane!

Tribina “Jasenovac, negiranje genocida i uloga Katoličke crkve u novom valu revizionizma”, koja je u utorak održana u Privrednikovom domu u Zagrebu, protekla je na ivici incidenta zbog verbalnog nasilja pojedinih gostiju, pišu zagrebačke Novosti.

Centralni spomenik na spomen-području Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.
Centralni spomenik na spomen-području
Jasenovac. Foto: Wikimedia
Commons/Bern Bartsch.

Već na samom početku tribine, kada je moderator Saša Kosanović dao reč istoričaru Draganu Markovini i novinaru i teologu Dragi Pilselu, Igor Vukić, sekretar revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac pokušao je da se domogne mikrofona ne bi li prisutne uverio u svoje teze, prenele su zagrebačke Novosti, glasilo Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na tribini, koju su organizovali zgrebačko Veće srpske nacionalne manjine i “Privrednik”, Markovina je podsetio da više od 20 godina svedočimo negiranju ustaških zločina, pa tako i onih počinjenih u Jasenovcu, “preuveličavanju broja ubijenih 1945. godine i svojevrsnom ‘pranju’ Katoličke crkve od uloge koju je imala u NDH.”

– Zanimljivo je da oni koji govore o zločinima iz 1945. ne govore o zločinima počinjenima 1995. godini, čije su žrtve bili mahom civili, za razliku od 1945. kada su ubijeni pripadnici kvislinških jedinica. Ideja, postavke i cilj ustaške države bio je obračun sa Srbima i zato desnica negira genocid koji je počinjen nad njima. S druge strane se holokaust često nevoljno priznaje – rekao je Markovina.

Ja ću pucati po vama

Drago Pilsel je u svom izlaganju ukazao na nastojanje desnice i dela katoličkog klera da iz izvorišnih osnova hrvatskog Ustava izbace ZAVNOH i umesto njega uvrste NDH.

Kako je kazao, ta se težnja može sprovesti na dva načina.

– Ili nađite dvotrećinsku većinu u Saboru ili uzmite puške i pokušajte prevrat, samo što ću u tom slučaju ja i ostali koji ne misle kao vi, zajedno s vojskom, policijom, a možda i snagama NATO-a, pucati po vama – rekao je Pilsel, kojeg je u više navrata pokušao prekinuti proustaški orijentirani deo publike i prisutne optužiti za obnovu Jugoslavije.

 

Duše zatrovane

Za reč se javio i Vukić koji je tvrdio da je Jasenovac bio radni logor i pri tome negirao postojanje ustaških logora za decu.

–  Ne razgovaram s onima koji veličaju NDH. Zapravo, ja ih žalim jer su im duše zatrovane, a životi upropašteni – poručio je im je Pilsel.

Najveća kazna za srbočetnike

Tribina je završila, pišu Novosti na portalu, vikanjem jednog starijeg posetioca koji je tvrdio da je “postojanje hrvatske države najveća kazna za srbočetnike i komuniste”.

Igor Vukić je, podsetimo, u aprilu ove godine bio i u delegaciji Hrvatske nacionalne platforme (HNP), koja je došla u Jasenovac na Dan obeležavanja prodora logoraša i položila vence “Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.”

Direktorka Javne ustanove spomen područje Jasenovac (JUSP) Nataša Jovičić se naknadno izvinila preživelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog dopuštanja polaganja venca, odnosno revizionizma.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Hrvatska istina o ustaškom logoru Jasenovac | Jadovno 1941.

Glas Konclogora | Jadovno 1941.

Đorđe Ivković: Drago Pilsel, monsinjor ustaškog …

Markovina: Presuda Stepincu ima političku motivaciju …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: