fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

Neodgovorni i nedostojni imena naših predaka olako zaboravljamo svoje žrtve. Imamo li pravo tražiti oprost od Novomučenika srpskih zbog našeg besmisla i nedostatka egzistencijalnog samopoštovanja !? Parcela broj 142 na zagrebačkom groblju Mirogoj krije tajnu djece mučenika, žrtava ontološkog zla oličenog u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

To sveto mjesto koje je 1942. godine , izvan tadašnjih granica Mirogoja, služilo za zakopavanje „inovjeraca“ danas odiše mirom na granici šume, gdje leži skroman spomenik i mala nadrgobna ploča. Kod ovog svetog mjestane dolaze zvanične delegacije sa srpskih prostora, nema velikih izjava u objektive fotoaparata i kamera državnih servisa.

Danas, tek po koja igračka ispred nadgrobne ploče svjedoči o tome da ovo mjesto nije običan grob, kako na ploči piše, „nekoliko stotina“djece sa Kozare. Dugo čuvanu tajnu parcele broj 142 otkrio je Duško Tomić u knjizi „PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE“ u izdanju Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora 1990. godine.

 Knjiga  ispravlja  dugopostojeću zabludu, namjernu ili ne, i donosi spisak 862 stradale djece koja su tu pokopana. Knjiga koja je svjedok srpskog stradalništva ali i nemara čita se u jednom dahu. Riječi ne mogu dokučiti patnje ove nevine djece a predstavljanjem ove knjige želimo da prekinemo stravične niti zaborava koji nas proždire.

Preuzimute knjigu:

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

7 Responses

  1. Tugo pretužna, pa dokle da čovek ne vidi šumu od drveta? Dokle laži, izvrtanja, obmane, gde je kraj? Hoćemo li se uzeti u pamet vreme je? Stradava Rod moj neznanja radi. Hoćemo li zavapiti Bogu, ili ćemo nemo nestajti? Slava i mir Božij rodu mom upokojenom, od početka sveta do današnjih dana☦️ Amin☦️

  2. Šta znači religija? OPIJUM ZA ČOVJEČANSTVO kako to reče Marks.Katoliča nstvo je poput ISILa,a možda krvožednija. Ovi naši pokatoličeni Srbi nse još neka svoja pravila,morme trasiciju i običaje.Neke su dp prije nekolike godine imali,a sada ih kao odbacuju. Sinjsla Alka je tradicionalni voteški Srpski običaj koji se „skrbili srbi polatoličeni,a onda se „našli“ većim papom od pape ii „neskrbe“taj običaj.Do prije nekoliko godina bilo je i guslara tih pokatoličenih srbe i najednom sve pade u zaborav.Kain i Avelj se definitivno razdvojoše,ali im osta isto bratsko ime i prezime na koje nesvjesno pljiju iznad sebe,a pljuvačka nema kud nego se vravi na obraz koga iugubiše zauvijek. „O tempora o mora“.

    1. Crni Dimitrije, molim te da ubuduce prije objavljivanja komentara pregledas sta si napisao i izvrsis korekturu,da bi te uopste razumeli a brate iza to da se vidi da si pismen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: