fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ promovisana u Beču

U Beču je, u okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, promovisana knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ Tanje Tuleković, direktora Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“.

Tanja Tuleković direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" i autor knjige "Draksenić 1941-1945. godine".
Beč – Tanja Tuleković
Foto: SRNA

Tulekovićeva, koja je i viši kustos, u knjizi piše o jednom od najužasnijih ustaških zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu – ustaškom pokolju u crkvi u Drakseniću 1942. godine.

Promociju, koja je održana sinoć u crkvi Svetog Save u Beču, organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Austrije i Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“.

Osim autora, na promociji su govorili Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović i sekretar „Prosvjete“ iz Beča Svetlana Matić.

Filipović je istakao da radove i djela ovakve vrste treba afirmisati, te da će Predstavništvo Republike Srpske u Beču i ubuduće podržavati aktivnosti Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ u Austriji.

On je naglasio da je ove godine promocija knjige „Draksenić 1941-1945. godine“ uvrštena u program obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji.

Matićeva je napomenula da je prije dvije godine počela saradnja sa Javnom ustanovom „Spomen-područje Donja Gradina“, kada je u Beču i Lincu gostovala izložba „Ekonomije jasenovačkog logora“.

Ona je ukazala na potrebu očuvanja sjećanja na srpske žrtve sa ciljem da se prenosi mlađim generacijama da se istorija ne bi ponovila.

Nakon promocije otvorena je diskusija o temi „Genocid nad Srbima u NDH“, a promociji je prisustvovao i vojni ataše u ambasadi BiH Slobodan Tanasilović.

U Beču je, u okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković, direktora Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina".
Beč – promocija knjige „Draksenić 1941-1945. godine“ Foto: SRNA

Knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ danas će biti promovisana i u Lincu, u crkvenoj sali Hrama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Promociju knjige i diskusije o temi „Genocid nad Srbima u NDH“ u Lincu organizuje Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Linc, povodom obilježavanja 75 godina od pokolja u pravoslavnoj crkvi u selu Draksenić.

Knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ već je promovisana na Sajmu knjige u Banjaluci i Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, a uvrštena je i u bibliotečki Fond Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu.

Na pravoslavni Mali Božić 14. januara 1942. godine dogodio se stravičan zločin u selu Draksenić u opštini Kozarska Dubica.

Narodu je naređeno da se okupi u crkvi da bi im ustaški komandant održao govor, međutim, kako je narod počeo ulaziti u crkvu, ustaše su počele da ih ubijaju.

Tom prilikom na najmonstruozniji način ubijene su 204 osobe. Pokolj u crkvi u selu Draksenić ostao je zabilježen pod nazivom „Krvava liturgija“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Promocija knjige „Draksenić 1941-1945.“ u Beču i Lincu …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: