fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klizalište u Đakovu besplatno samo za djecu katolika

Klizaliste

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba, upozorila je u utorak da grad Đakovo besplatnim klizanjem časti samo onu djecu koja su redovita na ranojutarnjim misama u đakovačkoj katedrali, što smatraju očitim slučajem diskriminacije po vjerskoj osnovi te kršenjem ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države.

Iz Protagore su poslali pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, u kojem navode kako je riječ o klizalištu koje je postavilo i održava ga gradsko komunalno poduzeće, a nalazi se na javnom gradskom prostoru, slijedom čega bi, ističu, i usluga trebala biti dostupna svim posjetiteljima pod jednakim uvjetima.

„Međutim, honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice, đakovačka su djeca stavljena u nejednak položaj, što predstavlja očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države“, kažu u toj udruzi.

Upozoravaju kako grad Đakovo na taj način promiče interese samo jedne vjerske zajednice, Katoličke crkve, a nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici, kao i onih koji nisu vjernici jer za svoju djecu moraju platiti ulaznice za klizanje.

„U konkretnom slučaju radi se o očitom, neskrivenom, različitom tretmanu, bez objektivnog i razumnog opravdanja. Također, ne postoji nikakav javni interes koji bi opravdao financiranje potreba samo jedne vjerske zajednice novcem svih građana“, tvrde u Protagori.

Od pučke pravobraniteljice traže očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav.

 

Izvor: Buka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: