Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

КЛАСИЋ: ХРВАТСКИ НАВИЈАЧИ ПЈЕВАЈУ ЗМАЈЕВУ ПЈЕСМУ!

Hrvoje_Klasic.jpg
Хрвоје Класић

Хрватски историчар Хрвоjе Класић упозорава да jе поздрав “За дом спремни” искључиво усташки поздрав и оцjењуjе да jе рат у Хрватскоj дведесетих година био “комбинациjа грађанског рата и агресиjе”.

Класић наводи да jе поздрав “За дом спремни” употребљаван у усташкоj НДХ и да ниjе нашао такав облик поздрава ни у jедном другом периоду.

Он сматра да jе сукоб 90-тих година у Хрватскоj био и грађански рат, а не само, како jе навео, “агресиjа ЈНА”. Већински српски краjеви били су у саставу Хрватске, па су, самим тим, и мjештани били грађани Хрватске.

Нисам чуо ни jедан противаргумент томе, сем приjетње да ћу ићи у затвор – рекао jе Класић гостуjући на ХРТ-у.

Он указуjе да су многи навиjачки слогани “позаjмљени” од сусjедних народа, а као примjер наводи слоган: “У боj у боj за народ своj”, коjи масовно користе хрватски навиjачи, а ради се о стиховима српског пjесника Јове Јовановића Змаjа.

Класић сматра да пресуда у случаjу четничког вође Драже Михаиловића не значи ни његову ни рехабилитациjу тог покрета.

Он оцjењуjе да jе намjерно заташкали обjашњење судиjе да ниjе пресуђивано о томе да ли су четници и Михаиловић чинили злочине, већ jе оцjењиван процес у коме jе он осуђен.

Класић указуjе да четници, али и усташе Хрватскоj имаjу право на пензиjу “зарађену” док су носили оружjе, што сматра скандалозним.

Ипак, наводи хрватски историчар, у пракси, у Србиjи jош ни jедан четник ниjе добио ту надокнаду, jер мора да доведе два партизана као свjедоке – што се показало немогућим.

Такође, Хрватски сабор jе 1993. године одлучио да припадници “Хрватске домовинске воjске” у коjу улазе усташе и домобрани, примаjу пензиjу.

То jе скандалозна одлука Сабора на чиjем jе челу тада био Стипе Месић, рекао jе Класић.

Он сматра да су се у Блаjбургу десили злочини коjе су починиле партизанске jединице, али да се не може говорити о невиним жртвама, jер су многи од ти воjника били активни припадници усташког покрета, коjи jе чинио масовне злочине.

Мислим да у суочавању са прошлошћу сви требамо дати допринос, а Католичка црква има велику важност у том процесу. Никада не чуjемо како jе католичко свештенство реаговало на све што се догађало од 1941. до 1945. године, навео jе Класић.

Он сматра да никада неће бити откривен тачан броj убиjених у Јасеновцу, али да jе броj мање битан од става коjи треба бити бескомпромисан – да jе ту почињено велико зло, коjе се не смиjе више поновити.

Класић наводи да jе Фрањо Туђман био партизан “са дна каце”, комуниста и човjек од великог повjерења Ивана Гошњака и Јосипа Броза. “У често призиваноj лустрациjа Фрањо Туђман не би добро прошао”, сматра Класић.

Хрватски историчар наводи да Јосип Броз Тито ниjе био диктатор, већ аутократски владар, коjи jе знао да употриjеби моћ тако да не изгледа као диктатура.

Извор: srna

Везане виjести:

УСКРС ХРВАТСКЕ МРЖЊЕ (I ДИО): “Кољи Србе” у Карловцу …

У БЛАЈБУРГУ НЕ ЖАЛЕ ЗА ЖРТВАМА, НЕГО ЗА НДХ – Jadovno …

китаровићева да осуди фашистичке испаде хрватских навиjача

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: