Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klajtman: Zabraniti upotrebu simbola pronacističkih režima

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Zina Kalaj Klajtman smatra da nisu ispravni kompromisi prema kojima se nekim društvenim slojevima dozvoljava upotreba za mnoge bolnih atributa i simbola koji su bili dio pronacističkog režima u Hrvatskoj.

Foto: Izraelska ambasada
Foto: Izraelska ambasada

Klajtmanova je istakla da ovo treba promijeniti i da će tada biti otvoren put za zajedničku komemoraciju u Jasenovcu.

„Ovo je već treća godina da su komemoracije odvojene i to me žalosti. Riječ je o situaciji koja nikako nije u redu i nadam se da će se to promijeniti. I premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će biti promjena i ja se tome nadam. Jevrejska zajednica i druge imaju određene ograde zbog toga kako se Vlada odnosi prema nekim temama iz istorije“, rekla je Klajtmanova za „Jutarnji list“.

Na pitanje zašto Jevrejska zajednica ne ide na komemoraciju u Jasenovcu sa antifašistima i Srbima, Klajtmanova kaže da je ta zajednica bila jedna od glavnih žrtava tokom Drugog svjetskog rata, te da je važno naglasiti da se Holokaust dogodio u Hrvatskoj.

„I oni to žele naglasiti. I Jevrejska zajednica svojom vlastitom komemoracijom vjeruje da je to učinila. Zato mislim da je odavanje počasti odvojeno“, kaže ona.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Formiranje komisije za utvrđivanje „istine o Jasenovcu“ – mazanje očiju

Hosovci razvili zastavu sa pozdravom „Za dom spremni!“

Hrvatska stopama NDH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: