Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KEPIROV ADVOKAT NA PROFAŠISTIČKOM SKUPU U KANjIŽI

Datum objave: subota, 26 maja, 2012
Veličina slova: A- A+

nacista2.jpg

NOVI SAD,  (SRNA) – Profašistički festival “EMI
Tabor” i ove godine biće organizovan u Kanjiži, a specijalni gost biće Žolt Zetenji, advokat komandanta zloglasne “Novosadske racije” Šandora Kepira, pod čijom je komandom januara 1942. godine u Novom Sadu i okolini ubijeno više hiljada nedužnih ljudi, pretežno srpske i jevrejske nacionalnosti.

Novosadski Radio 021 javio je da će festival biti održan u Kanjiži od 6. do 8. jula.

 

Vojvođanski “EMI Tabor” samo je dio tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje pokret “64 županije” svakog 4. juna.

 

U okviru festivala “Južne mađarske regije”, kako mađarski ekstremisti nazivaju Vojvodinu, pored Zetenjija, govoriće i predsjednik Njemačkog narodnog saveza u pokrajini Rudolf Vajs.

 

Vajs će govoriti o zločinima koje su partizanski borci počinili nad podunavskim Nemcima u periodu od 1944. do 1945. godine.

 

Istovremeno, istoričari Ferenc Zetenji-Čukaš i Ištvan Pinter održaće predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vrijeme Drugog svjestkog rata vladao kvislinškom Mađarskom  a koga Mađari sa ponosom nazivaju “vitezom”.

 

Horti je direktno odgovoran za stravične zločine nad Srbima i Jevrejima, kao i ostalim narodima koje je mađarska okupaciona vojska počinila 1941. i 1942. godine, prvo u južnoj Bačkoj, a potom u Novom Sadu u “Raciji”.

 

Radio 021 navodi da će na ovogodišnjem “EMI Taboru” biti riječi i o restituciji u Srbiji, o čemu će govoriti Tomaš Gaudi-Nađ, istaknuti član mađarske desničarske stranke “Jobik”.

 

Gaudi-Nađ će tom prilikom “objasniti” učesnicima skupa zašto Mađari insisitiraju da se pojam “Vojvodina” zamijeni mađarskim riječima “Južna mađarska regija”.

 

Pored predavanja, na ovogodišnjem “EMI Taboru” nastupiće i vedete mađarske nacionalističke muzike, poput bendova “Strategija” i “Romantikuš erosak”, koji su poznati po
saradnji sa međunarodnom neonacističkom organizacijom “Krv i Čast”.

 

Trijanonski sporazum je zaključen 4. juna 1920. godine u palati Trijanon u francuskom Verasaju. U pitanju je jedan od mirovnih sporazuma kojim je završen Prvi svjetski rat.

 

Odredbama tog sporazuma Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koja je podijeljena između Austrije, tadašnjih Čehoslovačke i Jugoslavije, kao i Rumunije.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top