Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

KEPIROV ADVOKAT NA PROFAŠISTIČKOM SKUPU U KANjIŽI

Datum objave: subota, 26 maja, 2012
Veličina slova: A- A+

nacista2.jpg

NOVI SAD,  (SRNA) – Profašistički festival “EMI
Tabor” i ove godine biće organizovan u Kanjiži, a specijalni gost biće Žolt Zetenji, advokat komandanta zloglasne “Novosadske racije” Šandora Kepira, pod čijom je komandom januara 1942. godine u Novom Sadu i okolini ubijeno više hiljada nedužnih ljudi, pretežno srpske i jevrejske nacionalnosti.

Novosadski Radio 021 javio je da će festival biti održan u Kanjiži od 6. do 8. jula.

 

Vojvođanski “EMI Tabor” samo je dio tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje pokret “64 županije” svakog 4. juna.

 

U okviru festivala “Južne mađarske regije”, kako mađarski ekstremisti nazivaju Vojvodinu, pored Zetenjija, govoriće i predsjednik Njemačkog narodnog saveza u pokrajini Rudolf Vajs.

 

Vajs će govoriti o zločinima koje su partizanski borci počinili nad podunavskim Nemcima u periodu od 1944. do 1945. godine.

 

Istovremeno, istoričari Ferenc Zetenji-Čukaš i Ištvan Pinter održaće predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vrijeme Drugog svjestkog rata vladao kvislinškom Mađarskom  a koga Mađari sa ponosom nazivaju “vitezom”.

 

Horti je direktno odgovoran za stravične zločine nad Srbima i Jevrejima, kao i ostalim narodima koje je mađarska okupaciona vojska počinila 1941. i 1942. godine, prvo u južnoj Bačkoj, a potom u Novom Sadu u “Raciji”.

 

Radio 021 navodi da će na ovogodišnjem “EMI Taboru” biti riječi i o restituciji u Srbiji, o čemu će govoriti Tomaš Gaudi-Nađ, istaknuti član mađarske desničarske stranke “Jobik”.

 

Gaudi-Nađ će tom prilikom “objasniti” učesnicima skupa zašto Mađari insisitiraju da se pojam “Vojvodina” zamijeni mađarskim riječima “Južna mađarska regija”.

 

Pored predavanja, na ovogodišnjem “EMI Taboru” nastupiće i vedete mađarske nacionalističke muzike, poput bendova “Strategija” i “Romantikuš erosak”, koji su poznati po
saradnji sa međunarodnom neonacističkom organizacijom “Krv i Čast”.

 

Trijanonski sporazum je zaključen 4. juna 1920. godine u palati Trijanon u francuskom Verasaju. U pitanju je jedan od mirovnih sporazuma kojim je završen Prvi svjetski rat.

 

Odredbama tog sporazuma Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koja je podijeljena između Austrije, tadašnjih Čehoslovačke i Jugoslavije, kao i Rumunije.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top