fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Karganović Čaviću: Imamo li pravo na odbranu od neosnovanih optužbi?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/karganovic1.jpg

BIJELjINA, 6. SEPTEMBRA /SRNA/ – Predsjednik „Istorijskog projekta Srebrenica“ Stefan Karganović uputio je otvoreno pismo nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Draganu Čaviću, u kojem ga je optužio da je stavljanjem potpisa na Izvještaj Komisije Vlade Republike Srpske o Srebrenici 2004. godine nanio neprocjenjivu moralnu štetu srpskom narodu i Srpskoj.

 

„Gospodine Čaviću, u Narodnoj skupštini Srpske rekli ste da Istorijski projekat Srebrenica ne daje nikakve rezultate i da ništa korisno ne radi. Da to iskreno mislite, Vi ne bi imali potrebu ni da nas pominjete. Vi nas napadate upravo zato što su rezultati našega rada pozamašni i što Vas kompromituju“, naveo je Karganović u pismu.

On je dodao da „Istorijski projekat Srebrenica“ uspješno ruši lažnu konstrukciju Srebrenice koju je Čavić 2004. godine, po naređenju tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, potpisao u ime Republike Srpske u strahu da ne bude smijenjen sa položaja.

„Glavno dostignuće Vaše predsjedničke karijere je Izvještaj Komisije Vlade Republike Srpske o Srebrenici, gdje se Vašim potpisom potvrđuju lažne teze o događajima u Srebrenici 1995. godine i pruža prividan kredibilitet kleveti da je Republika Srpska genocidna tvorevina“, istakao je Karganović u pismu Čaviću.

On je dodao da je prirodna posljedica raskrinkavanja tog dokumenta da pod lupu mora biti stavljena Čavićeva politička djelatnost i podobnost za javnu funkciju bilo kakve vrste.

„Prema tome, Vaša netrpeljivost prema Istorijskom projektu Srebrenica je lična, mada je Vi neiskreno i neubjedljivo maskirate ‘brigom’ za trošenje javnih sredstava“, naveo je Karganović.

On je naglasio da je Čavić, potpisom koji je u ime Srpske stavio na izvještaj o Srebrenici 2004. godine, otežao odbranu naroda Srpske od neutemeljene optužbe da je njegova zemlja „genocidna tvorevina“.

Karganović je upitao Čavića, koji je poslanik DP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ima li narod Republike Srpske pravo na jednu specijalizovanu ustanovu koja će se odgovorno i naučno baviti istraživanjem najozbiljnijih optužbi koje mu se stavljaju na teret i koje se koriste da bi mu se prišila etiketa genocidnosti i osporila legitimnost njegove zemlje.

„Na svakom koraku u našem poslu mi se susrećemo upravo sa pogubnim posljedicama Vaše političke neodgovornosti. Vi ste postupili nelojalno prema narodu koji Vas je birao za predsjednika i prema državi kojoj ste stajali na čelu. U ime Istorijskog projekta Srebrenica, pozivam Vas da 18. septembra dođete na naš štand na banjalučkom Sajmu knjiga da se lično samnom suočite i da mi pred građanima postavite sva pitanja koja imate u vezi sa radom naše nevladine organizacije“, poručio je Karganović Čaviću.

On je najavio da će tom prilikom Čaviću predati njegov primjerak monografije Komisija Vlade Republike Srpske i njen izvještaj 2004. godine – Kobne posljedice političke neodogovornosti, gdje je, sa odgovarajućim komentarom, objavljen tekst sramnog dokumenta koji je potpisao,a uskoro zatim pokušao da skloni.

„Kažem ‘Vaš primjerak’ zato što sam ja samo urednik, a stvarni autor ste Vi i zato imate pravo na autorski primjerak. Osim toga, ja ću vam pred građanima vratiti vaših 23 feniga, što Vam kao poreskom obvezniku koji ne odobrava rad Istorijskog projekta Srebrenica, kada se iznos našeg granta podijeli sa brojem stanovnika, nesumnjivo pripada. Molim Vas, gospodine Čaviću, dođite kod mene na Sajam po svoj novac. I obavezno glasajte protiv nas sljedeći put kada se pred Skupštinu postavi pitanje našeg granta. Bilo bi nam neprijatno da se trudimo u interesu naroda Republike Srpske sa Vašom podrškom“, poručio je Karganović u pismu Čaviću.

 

 

Izvor: srna

 

 

Vezane vijesti:

SREBRENICA: ZVANIČNA PRIČA NA „APARATIMA ZA VJEŠTAČKO DISANjE“

Srebrenica falsifikovanje istorije

Dama u crnim čizmama i zaslužena kazna za „negiranje genocida“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: