Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Karadžić, Pavelić, Hodža – najbrutalniji diktatori

Američki portal Biznis insajder objavio je listu najbrutalnijih diktatora, a na nju su uvršteni Radovan Karadžić, Ante Pavelić i Enver Hodža.

53890429556cccb0a57f28107804414_v4_bigUstaški lider je opisan kao političar koji se protivio centralizaciji onog što je kasnije bilo poznato kao Kraljevina Jugoslavija.
“Nakon što je jugoslovenski kralj proglasio sebe diktatorom 1929. godine, Pavelić je pobegao iz zemlje kako bi organizovao ultrafašistički pokret nazvan Ustaše. Njihov cilj je bio stvaranje nezavisne države Hrvatske, a njihovo delovanje se povezivalo sa terorizmom. Ustaše su izvele atentat na kralja Aleksandra 1934. godine“, navodi Biznis insajder.

Takođe, ističe se da su konce u NDH vukle fašistička Italija i nacistička Nemačka, kao i da je pod Pavelićevim vođstvom režim proganjao pravoslavne Srbe, Jevreje i Rome.

Na listi se našao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

“On je nadgledao etničko čišćenje bosanskih muslimana, radi se o jednom od najgorih zločina na evropskom tlu od kraja Drugog svetskog rata. Haško tužilaštvo veruje da je Karadžić naredio masakr u Srebrenici, kada su srpski militanti za tri dana pobili 8.000 bosanskih muslimana“, piše Biznis insajder.

Mesto na listi dobio je i Enver Hodža, za koga se navodi da je Albaniju pretvorio u balkansku verziju Severne Koreje.

“Za vreme vladavine koja je trajala 40 godina Hodža je zabranio religiju, naredio izgradnju desetine hiljada betonskih bunkera, prekinuo sve diplomatske veze sa svetom. Uspostavio je kult ličnosti poput Staljinovog i stvorio potpuno izolovano društvo“.

Izvor: B92, index.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: