Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Karadžić: Glavni krivci za rat su “izvan BiH i Jugoslavije”

Datum objave: četvrtak, 8 decembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Karadžić je u intervjuu za Nedeljnik odgovarao na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju.

Radovan Karadžić Foto: REUTERS
Radovan Karadžić Foto: REUTERS

“Rat sam doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine”, rekao je Karadžić

Po njegovom mišljenju, glavni krivci za rat su “izvan Bosne i Jugoslavije”.

“Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem, rekao je Karadžić.

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

“Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar dio svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osjećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultovala još jednim krvoprolićem”, rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

“Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet”, rekao je Karadžić.

Izvor: Blic/Nedeljnik

Vezane vijesti:

Zašto smeta Karadžić, a ne smetaju Izetbegović i Tuđman …

Zašto smeta Karadžić, a ne smetaju Izetbegović i Tuđman …




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top