fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kapetan Dragan: Ako mi ne pomognete, u Hrvatskoj će me ubiti!

Dramatični apel Kapetana Dragana iz australijskog zatvora, gde čeka ekstradiciju: Očekujem pomoć od Vlade Srbije i srpskog naroda da me ne izruče Zagrebu. Advokati ga sve više izbegavaju iz straha da neće naplatiti ni osnovne troškove

Silverwater Correctional Co

                              Poznanici su prestali da ga posećuju u zatvorskom kompleksu
NE mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete – ekskluzivno za “Novosti” kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, srpski politički zatvorenik u Australiji, posle nagoveštaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Iz pritvorske ćelije u zatvoru Parkli poručuje da dane provodi u teškoj neizvesnosti.

Visoki zvaničnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gde će me sigurno ubiti. Ambasada Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Srbije u Sidneju mi ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema. To ne mogu da shvatim – razočaran je Vasiljković.

Hrvatska je optužila Kapetana Dragana za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini. Istovremeno, zatraženo je njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja u Zagrebu. Uhapšen je u Pertu 2006. godine. Vlada Australije je posle višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenje, u novembru 2012. donela odluku o ekstradiciji Hrvatskoj. Poslednja odluka o odbijanju žalbe slomila mu je vedar duh.

Vasiljković se fizički dobro drži, ali psihički je zbunjen. Ne zna šta da radi, ni šta će se dogoditi sa njim. Posle odbijanja Saveznog suda da prihvati njegovu žalbu na regularnost sudskog procesa, našao se pred pretnjom ekstradicije Hrvatskoj. Njegove oči i nade okrenute su sada samo prema Srbiji – objašnjava nam stanje Kapetana Dragana njegov prijatelj profesor Vojislav Ilić, koji ga je posetio u zatvoru.

Ilić kaže da je Kapetan Dragan u zatvoru doskoro svirao gitaru, izučavao literaturu iz fizike, o robotici, kosmosu i solarnim letelicama, a sada samo šeta i iščekuje lepe vesti iz Srbije. Predstavnici srpske zajednice su prestali da dolaze kod Kapetana Dragana, valjda zato što australijski mediji izveštavaju da je njegov slučaj okončan. I da će Kapetan Dragan uskoro da leti za Zagreb. Posećuju ga samo supruga Nada, brat Kića, deca, izaslanik vladike Irineja, episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske i prijatelj dr Vojislav Ilić, sa kojim se preko nedelje čuje i telefonom.

Na sve žalbe Kapetana Dragana i njegovih advokata australijsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

Jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije. Ako je Vrhovni sud prihvati, mogu da mi odlože izručenje za naredne dve godine – računa Kapetan Dragan.

Vasiljković sada ima i veliki problem sa advokatima.

Nema novca da plati advokate i oni zato počinju da “trguju” sa njim – upozorava profesor Ilić.

Dosadašnje troškove odbrane Vasiljkovića plaćala je Srpska zajednica, predvođena Odborom za pravdu i istinu, koji je formiran radi zaštite prava Kapetana Dragana. Kako je, međutim, ta podrška posustala, pojavila se pretnja da će dugovanja da slome Kapetana Dragana.

Zatvor Parkli

                                                        Zatvor Parkli, u kojem Vasiljković provodi dane
U Australiji strana koja izgubi na sudu plaća sve troškove. Ovde od države Vasiljković ima samo besplatan stan i hranu. Australija je na suđenje potrošila dva miliona dolara. Svi smo mi australijski poreznici, i mi smo to platili. Hrvatska ne plaća nijedan dolar da se njen zahtev o izručenju izvrši. Sada advokati, svesni da od Kapetana Dragana neće dobiti honorare, pregovaraju sa državom oko nagodbe – ili da se oslobodi ili da se što pre izruči Zagrebu – objašnjava dr Ilić.

U slučaju da Kapetan Dragan izgubi i sledeću žalbu u Vrhovnom sudu, Australija će Vasiljkoviću i njegovoj policijskoj pratnji da plati samo jednosmernu avionsku kartu od Sidneja do Zagreba.

Ako advokati Kapetana Dragana sada odustanu od dalje bitke za njegovu slobodu, jer osećaju da ne mogu da pobede državu Australiju, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić – strepi dr Vojislav Ilić iz Sidneja.

OD GOLFERA DO RATNIKA

Vasiljković je rođen 12. decembra 1954. u Beogradu. Daniel Sneden, 1967. godine otišao je u Australiju sa majkomhttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kapetan_Dragan.jpg i dve sestre. Nakon što je završio srednju školu u Melburnu, radio je u foto-radnji. Proveo je četiri godine u rezervnom sastavu lake australijske konjice. Posle odsluženja vojnog roka, radio je kao instruktor oružja u Africi i Južnoj Americi. Plovio je širom sveta, a u Srbiji je boravio 1988, gde je započeo posao sa brodskim i avionskim čarterom. Radio je i kao instruktor golfa u Australiji.

Bio je osnivač i vođa jedinice “Knindže” ili “Crvene beretke”. Trenirao je jedinice na krajiškom Golubiću. Tada postao je vrsta narodnog heroja. Tokom rata je osnovao i fond “Kapetan Dragan” sa ciljem da pomogne žrtvama rata. Nakon završetka borbi u Hrvatskoj i BiH, Vasiljković se vratio u Srbiju, gde je živeo nekoliko godina, a bio je uključen i u rad Srpskog pokreta obnove.

Haški tribunal je naveo Vasiljkovića kao “učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu” nad Hrvatima i drugim nesrbima u odluci protiv Martića, ali nije tražio njegovo hapšenje.

 

PROTEST ZAVETNIKA
Srpski sabor Zavetnici organizovao je ispred australijske ambasade u Beogradu protestni skup pod nazivom “Stop izručenju Kapetana Dragana” i izlepio je plakate sa takvom porukom. Cilj je, kažu Zavetnici, da skrenu pažnju javnosti na činjenicu da “aktuelna vlast u Srbiji ne želi da se založi za svoje zaslužne građane”.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

APEL VLADI SRBIJE DA SPRIJEČI EKSTRADICIJU

KAPETAN DRAGAN OSAM GODINA LIŠEN SLOBODE! – Jadovno 

KAPETANA DRAGANA NE IZRUČIVATI HRVATSKOJ – Jadovno 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: