fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kapetan čeka slobodu

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano izricanje prvostepene presude u procesu koji se u Hrvatskoj vodi protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan. Nekadašnji osnivač i komandant Knindži, u tri tačke optužen je za ratne zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine, a u višemesečnom procesu njegova odbrana veruje da će od utorka biti slobodan čovek, odnosno da je dokazala da nije kriv ni za jedno od predočenih krivičnih dela.

Mirno čeka presudu: Kapetan Dragan Foto: Vesti
Mirno čeka presudu: Kapetan Dragan
Foto: Vesti

– Posle saslušanja desetina svedoka i na stotine predočenih dokumenata očekujemo da presuda jedino može biti oslobađajuća, jer sam uverena da smo dokazali da je Hrvatska optužila i procesuirala pogrešnog čoveka. Imala sam priliku da razgovaram sa Vasiljkovićem i on sasvim mirno i staloženo čeka trenutak kada će sudsko veće da saopšti odluku. I pored toga što je zdravstveno loše i što zna da nevin leži u zatvoru uveren je da je na suđenju u Splitu nedvosmisleno to uspeo da dokaže – kaže za „Vesti“ njegov advokat Slađana Čanković.
Presudi su prošle nedelje prethodile završne reči tužilaštva i odbrane, pa je i Kapetan Dragan imao prilike da se još jednom obrati sudu, gde je podsetio da mu je na osnovu hrvatske optužnice „ukradeno 12 godina života“.

Da podsetimo, agonija Dragana Vasiljkovića, čoveka koji je napustio Australiju da bi se stavio na raspolaganje svojoj drugoj domovini i narodu, počela je 2005. kada je u članku novina „Australian“ optužen da je u periodu od 1991. do 1994. počinio ratne zločine na teritoriji Hrvatske.

Zahvalnost dijaspori i „Vestima“
Dragan Vasiljković i sada ne krije veliku zahvalnost „Vestima“ koje su od prvog trenutka sa njim. Takođe, Vasiljković je neizmerno zahvalan i srpskoj dijaspori.
– Pozdravite mi sve moje Srbe na svetu, prenesite moju zahvalnost svakom pojedincu koji je na bilo koji način učestvovao u ovoj decenijskoj neravnopravnoj borbi i poručite im da sam siguran u pobedu, sa ili bez učešća Srbije. Poručite im da pri svakom susretu sa Hrvatom u svetu pokažu bar onoliko dostojanstva, poštovanja i susretljivosti koliko su prema meni pokazali ovdašnja policija, zatvorska služba za poslednjih godinu dana, jer zločin takozvanog pravosuđa nada mnom nema veze sa Hrvatima. Pomenuti zločinci su fašisti, povampirene i novokomponovane ustaše, kao i nemoralni beskičmenjaci koji nemaju ničeg časnog hrvatskog u sebi! A što se mene tiče, ne zaboravite da je samo prvih deset godina teško, a ja sam to prevazišao. Do pobede! – kazao je Vasiljković u jedinom intervjuu, direktno iz splitskog zatvora.

On je tada tužio osnivača novina, ali je sud 2009. presudio protiv njega. Ne dugo zatim Hrvatska je od Australije zvanično zatražila da bude izručen ovoj zemlji. Agonija je trajala više godina, jer lokalni sudovi nisu želeli da uvaže Vasiljkovićeve tvrdnje da u Hrvatskoj ne bi imao fer i pošteno suđenje, već isključivo pristrasne sudove. Pravni galimatijas trajao je više godina, a za sve to vreme, od januara 2006. Kapetan Dragan se nalazio u pritvoru.

Mada je i srpski, ali i australijski državljanin, tamošnje vlasti se nisu pretrgle u poštovanju njegovih ljudskih prava tek je jedno vreme boravio u Parkli zatvoru koji je poznat po maksimalnom obezbeđenju. Vasiljković je tamo tretiran kao već presuđeni ratni zločinac, pa mu je dodeljena samica.

Srpska zajednica u Australiji, ali i širom sveta od tada je u stalnoj kampanji borbe da on bude oslobođen i da mu se na svaki način pomogne. Samo za suđenja u Australiji i pokušaje da ne bude izručen Hrvatskoj, naši ljudi na Petom kontinentu sakupili su oko pola miliona dolara.
Međutim, na kraju ništa nije pomoglo i 16. novembra australijska vlada i tadašnji premijer Džulija Gilard su odlučili da Vasiljković bude izručen. To se i dogodilo 9. jula 2015. Uz najveće mere bezbednosti on je prebačen u zatvor u Splitu, gde je prethodno već bila pripremljena samica za njega. Smešten je u posebno krilo, daleko od ostalih zatvorenika, ali kao profesionalni vojnik nikada se nije žalio na te uslove.

U ekskluzivnom, prvom i jedinom intervjuu za bilo koji medij, Dragan Vasiljković je za „Vesti“ između ostalog objasnio i da je hrvatski kazamat, u odnosu na australijske – odmaralište.
– Iskreno, očekivao sam od drugih zatvorenika provokacije, jer su zatvorenici uvek „enigma“ pošto većina potiču sa margine društva, upitnog su obrazovanja i otuda podložniji nacionalizmu nego neke druge društvene grupe. Međutim, na moje zaprepašćenje i na zaprepašćenje zatvorskog osoblja, meni do danas nije upućena nijedna pogrešna reč. Naprotiv, svi zatvorenici sa kojima sam ostvario komunikaciju nemaju dileme da je u pitanju zločin hrvatske politike prema Srbinu, a nikako „zločin Srbina nad Hrvatima“. Pritom, većina se uopšte ne ustručava da to i glasno kaže. Čak koriste svaku priliku da mi iskažu podršku. Učesnici rata su među najglasnijima po tom pitanju – objasnio je Kapetan Dragan u velikom intervjuu koji je dao za naš list u junu prošle godine.

Zdravstveni problemi

U zatvoru u Splitu, Draganu Vasiljkoviću je u dva navrata život bio ozbiljno ugrožen. Prvi put je prošlog leta, imao srčani udar u ćeliji, ali je brzom intervencijom zatvorskog osoblja i lekara prebačen u bolnicu i operisan. Početkom ove godine, zdravstvene tegobe želuca su dovele do još jednog kolapsa. Ali je takođe adekvatno medicinski zbrinut.
– S obzirom na ta dva ozbiljna zdravstvena problema, ali i činjenice da je reč o čoveku koji već 12 godina leži po zatvorima, Vasiljković je i psihički i fizičko dobro. Dobro se nosi sa tim ogromnim pritiskom – navodi Čankovićeva.

Tada je i otkrio da sem naše dijaspore, malo je onih koji su mu pomogli, a posebno kada je reč o Srbiji.

– Od Srbije sam uvek dobijao samo prazna obećanja i ništa više. Neverovatno je da moji advokati moraju da idu naokolo i prose milostinju dela dijaspore, umesto da se fokusiraju isključivo na pripremu moje odbrane. Razumem da je Srbija siromašna i da premijer Vučić ima mnogo važnija posla nego da brani svoje građane, ali onda se pravi „lista prioriteta“. Nije valjda da je veći prioritet izgradnja spomenika Zoranu Đinđiću od pomoći svom građaninu – požalio se tada Vasiljković, a u međuvremenu ništa se bitno nije izmenilo.

Ne cenimo sopstvene junake

Predstojeće izricanje prvostepene presude Kapetanu Draganu i u Hrvatskoj, ali i Srbiji prolazi bez medijskog interesovanja. Vasiljković je to ranije objasnio činjenicom da su pravi i časni borci trenutno na marginama društva.
– Pravi invalidi i časni, pravi borci su na marginama i ne čuju se. Ali, činjenica je da ko god javno stane u odbranu Srba, na njega se sruči i Sodoma i Gomora! Tako nastaje fašizacija Hrvatske. Zato i jeste pitanje nad svim pitanjima ko, zapravo, sme da donese pravednu odluku u korist Srbina? I to Kapetana Dragana! Nema takvog u Hrvatskoj, bar se nigde ne čuju – naveo je Vasiljković u intervjuu „Vestima“.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Vasiljković: Postupak montiran iz šovinističkih pobuda …

Pobijene laži o Kapetanu | Jadovno 1941.

Kapetan Dragan: Svjedoci potvrdili da nisam kriv! | Jadovno …

Kapetan Dragan: Pobijediću Hrvatsku na sudu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: