Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Као да их никад није било

Датум објаве: петак, 22 априла, 2011
Објављено у Олуја
Величина слова: A- A+
Фрањо Туђман
Фрањо Туђман

Двадесетак дана послије “Олује”, влак напуњен припадницима политичке и друштвене елите провезао се од Загреба до Сплита, заустављајући се на неким успутним станицама. Фрањо Туђман био је посебно надахнут у Карловцу и Книну. Његове ријечи, које доносимо у овом тексту, нашле су своје мјесто и у хашкој пресуди Готовини и Маркачу

ЗАГРЕБ
* “… а оно што је посредно она вриједност, која се не може изразити, та чврста будућност Хрватске с обзиром да нема више оних који би је угрожавали у хрватском националном тијелу, то се не може изразити никаквим новцем, него управо тиме да је овим кораком будућност хрватског народа, суверене и независне хрватске државе, једном за вазда, осигурана за будућа стољећа и миленије!”

КАРЛОВАЦ
* “Ви, овдје у Карловцу, били сте изложени покушају да се Карловац србизира, као и читава Хрватска.”
* “Овдје у Карловцу владали су, као и у читавој Хрватској, главним елементима власти. Било их је 60 посто и овдје у Карловцу, чак и 68 посто у полицији, као и у финанцијама, као и у свим другим важним службама.”
* “… иако смо им, у исто вријеме, не само обећавали, него и у стварности давали права. Оставили смо их у школама, на Загребачком свеучилишту, у судовима. И у судовима овдје код вас у Карловцу и сад их има, ја мислим трећина, од 21 суца у Опћинском и Жупанијском суду, 7 Србина има и овдје у Карловцу! Има их и у полицији, не више 68 посто, али их има 3-4 посто, колико им припада. Има их у загребачким врховним судовима, на свеучилиштима и у Хрватском државном сабору!”
* “… али је Хрватска нуђала тим Србима, чак и у ове дане, кад смо ослобађали своје крајеве, да ћемо им јамчити и људска и етничка права, ако признају ту хрватску државу, међутим, они су се сами одлучили и пред силом наше војске, напустили Книн, напустили и Далматинску загору и Лику и Кордун и Банију и отишли су! Нека им је сретан пут!”
* “Нису хтјели ову државу, онима који су остали и који ће се појединачно вратити, ми ћемо признати људска и грађанска права, али више никада неће моћи владати у Хрватској!”
* “… и сада нам свијет, неки неразумни људи и у Хрватској и у свијету, предбацују да ми вршимо етничка чишћења! Не, и у вријеме ‘Олује’ и ја и хрватска Влада, позивали смо да остану, међутим, они су отишли!”
* “Од библијских дана, од Старога завјета, који је прокламирао начело, око за око, зуб за зуб, па и са својим Новим завјетом, није успио то и такво огорчење људи, којима је нанесена несрећа, зло, да се то превлада на начин да онима, који су чинили зло, да не буде узвраћено зло!”
* “Позивамо хрватске људе да се не освећују, да не уништавају куће Срба, који су отишли, јер то је сада хрватска имовина!”
* “… и ми морамо смјестити тих својих, још увијек, 380.000 прогнаника и избјеглица, морамо их смјестити у домове, куће и имања, која су остала, која су на хрватској земљи и која су власништво хрватског народа, хрватске државе!”

КНИН
* “Тако дуго док су били у Книну, док је Книн био под окупацијом, тако дуго будућност хрватске државе није била сигурна. Од ‘Олује’, од ових наших дана, она јесте! Никада више и нитко неће је моћи угрозити!”
* “… све до 1522. године, док га нису освојили турски османлијски освајачи и док, заједно с њима, нису дошли и они, који су до јучер били у нашем хрватском Книну, ал’ данас, то је хрватски Книн и никада више нема повратка на оно што је било да нам усред Хрватске шире рак, који је разарао хрватско национално биће, који није допуштао да хрватски народ буде заиста сам свој на своме, да Хрватска буде способна за самосталан живот под капом небеском у свјетској заједници суверених народа.”
* “Шта је то било, повијесно, да је Книн био такав ужас антихрватски, који је довео до тога да и 1990. започну борбу против самосталне, демократске Хрватске, али ево, који их је довео и до тога да неславно нестану и из Книна и из ових крајева, као да их никада није било.”
* “Овдје у Книну спремали су се за дуготрајно ратовање, ковали су своје новце, а онда, под снагом хрватске војске, под мудрошћу наших одлука, нашег водства, нестало их је, као да их за 2-3 дана, нису имали времена да покупе своје прљаве паре, девизе, нити гаће!”

Припремио: Саша Косановић

Извор: SNV

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top