fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kandidat za glavnog direktora HRT-a uređivao list koji je objavljivao spiskove Srba i nepodobnih Hrvata u ratu

Jedan od ozbiljnijih kandidata za glavnog direktora Hrvatske radio-televizije Dražen Rajković ranih devedesetih godina uređivao je odavno ugašeni, ali trajno zloglasni Slobodni tjednik, piše Index.hr.
FOTO: Snimak ekrana sa sajta Radio Dunav

Kako navode, reč je o listu koji je u jeku rata objavljivao vulgarnu ratnu propagandu i spiskove Srba i nepodobnih Hrvata, nastanjenih na teritoriji pod kontrolom legalnih hrvatskih vlasti, nazivajući ih saradnicima okupatora, KOS-ovcima ili jednostavno četnicima.

U tom ratnom periodu su takve liste u najblažem slučaju ozbiljno zagorčavale živote žrtava, a u drastičnijim primerima direktno vodile u smrt.

„ST je oštrio sečiva, a metode egzekucije demokratski prepuštao ogorčenim građanima. Kad vam u javnost izađu ime, prezime i adresa uz naznaku da ste četnik ili, suptilnije, saradnik okupatora, ostaje vam tek da se prepuste čekanju. Ili bežanju”, piše Index.hr.

Rajković je u Slobodnom tjedniku bio na različitim uredničkim pozicijama, dvanaest brojeva je odradio kao glavni urednik, bio je zamenik glavnog urednika i pomoćnik, a radio je i kao odgovorni urednik, dok je Robert Pauletić bio glavni urednik, u leto 1991. godine, kad je ST objavio spisak s desetak imena ljudi koje su nazvali “klubom prijatelja četnika” u Dubrovniku.

Index.hr podseća da je nekoliko nedelja kasnije, više maskiranih muškaraca banulo je kod jednog s liste. Mlatili su ga i demolirali mu kuću. Počinioci nikad nisu pronađeni kao ni oni koji su mu po objavi teksta telefonski pretili smrću. U dvorište su mu ubačene dve bombe, u brodicu postavljen TNT, automobil mu je pronađen u tuđoj garaži. Protiv njega su podnošene su krivične prijave, a sve to se događalo, kako je pre nekoliko godina govorio novinaru Novosti Hrvoju Šimičeviću, zbog toga što je srpske nacionalnosti.

Index.hr podseća i na spisak navodnih osječkih KOS-ovaca, koji je Slobodni tjednik objavio u septembru 1991. godine, a koji je rezultovao samoubistvom oca jednog od njih – nesrećni čovek nije znao da mu je sin, inače oficir JNA, u tom času bio u vojnom zatvoru, jer su nadređeni otkrili da želi da prebegne na hrvatsku stranu.

Pauletić i Rajković bili su u Osijeku kad je ST izmislio atentat na Branimira Glavaša. Objavljena je i fotografija mrtvog navodnog atentatora, ali ubijeni čovek nije imao nikakve veze s atentatom, bio je jedan od civila, osječkih Srba, odvedenih bez razloga iz kuće. U garaži, nedaleko od Glavaševe kancelarije, skončao je u groznim mukama nakon što ga je pripadnik Hrvatske vojske naterao da popije akumulatorsku kiselinu.

Kako navodi Index.hr, Rajković i Pauletić su svedočili na suđenju Glavašu. Govorili su da su u Osijek stigli tragajući za kontaktima koji bi im omogućili da naprave reportažu iz okupiranog Vukovara.

Dvadesetak minuta su razgovarali s Glavašem o stanju na ratištu, a na pitanje tužioca zašto su baš odabrali Glavaša, Rajković je objasnio da je on bio “otvoren prema novinarima”.

Izvor: RADIO DUNAV

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: