fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kanadska eparhija: Kosovo nikada ne dati

Vladike (foto: SPC)
Vladike  (foto: SPC)

Skupština Eparhije kanadske donijela je Rezoluciju u kojoj su sveštenstvo i vjernici ove eparhije izrazili odanost punoći i jedinstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i podršku stavu patrijarha srpskog Irineja da se Kosovo i Metohija nikada i ni pod kakvim uslovima ne smiju dobrovoljno dati.

„Zna ovaj svet, čak i kada neće i ne sme da prizna, da je Kosovo i danas Srbija“, ističe se u Rezoluciji, usvojenoj na Skupštini Eparhije kanadske, kojoj je prisustvovao partijarh srpski Irinej, kao njen administrator.

Poseban pozdrav upućen je Srbima na Kosovu i Metohiji, koji nepristajanjem na ljudsku nepravdu, a pouzdanjem u Božiju pravdu, istrajavaju na svome putu koji je svakodnevna Golgota, saopšteno je iz SPC.

Navodi se da je život svakog Srbina, Srpkinje i Srpčeta na Kosovu i Metohiji danas nalik voštanici koja svjetlošću Hristovom svijetli, koja je postavila temelje svih srpskih manastira „na zemlji koju su sveti preci naši molitvom i pokajničkim suzama od neba primili“.

„To znači da je i jasenovačka reč vrlo skupa. Koliko moštiju svetitelja naših tamo počiva? Koliko naših heroja je bačeno po jamama hercegovačkim, bez spomenika ili groblja gde će se bilo ko pomoliti? Po zemlji Srbiji?“, navodi se u rezoluciji.

Navodi se i da je mnogo neopojanih grobova, a malo spomenika i memorijalnih centara, a da Srbi nemaju ispisana imena svojih žrtava, a ljute se kada ih zovu zločincima.

„A zločin naš je što naše žrtve zaboravljamo. Koja je razlika između svetih kosovskih junaka i heroja našeg doba? Prve je svet obezglavio, a druge je svet utamničio“, ističe Eparhija kanadska.

U tekstu se poziva na molitvu za pokoj duša svih koji su izgubili život samo zbog imena svoga i vjere hrišćanske, te izražena zabrinutost zbog položaja hrišćana u Siriji, Iraku, Ukrajini i cijelom svijetu i upućen poziv na umnoženje molitava za mir u tim krajevima.

„U okolini Bagdada spaljuju manastire iz 4. veka i monahe njihove razapinju na krstove. A svet ćuti i ne reaguje“, napominje se u tekstu.

Vjernicima je poručeno da se prema Crkvi ophode kao prema tijelu Hristovom, čiji je prevashodni zakon ljubav, a ne kao prema jednoj od rukotvorenih organizacija.

U tekstu se vjernici pozivaju na molitvu i opraštanje i pomaganje jedni drugima, ali i na pomaganje i Crkvi, uz isticanje da Crkva nikada ne može da bude mjesto ni za politiku, ni za neodgovoran osjećaj etničke pripadnosti, a najmanje je mjesto za zabavu. Na vjernike se posebno apeluje da izbjegavaju saradnju ili polemiku sa raskolničkom grupacijom Marka Radosavljevića u Kanadi.

Skupština Eparhije kanadske pozdravlja novoizabrano rukovodstvo države Kanade, na čelu sa premijerom Džastinom Trudom, uz ukazivanje na tendenciju potiskivanja tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti u kanadskom društvu i apelujući da se hrišćanska načela koja su utkana u temelje Kanade poštuju.

„Protivimo se kršenju moralnih normi odobravanjem takozvanih medicinskih samoubistava, abortusa, legalizacije marihuane, i nepotrebnim upoznavanjem maloletnika sa seksualnim perverzijama po osnovnim školama“, ističe se u rezoluciji Skupštine Eparhije kanadske.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: