fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kanađani pamte: Dobrovoljni prilozi za obnovu Aušvica

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ausvic1.jpg

Pored velikih državnih donacija u specijalni međunarodni fond za obnovu najvećeg koncentracionog logora koji su nemački nacisti podigli tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj, logora Aušvic, stići će i novac od građana Kanade.

Da se ne zaborave zločini: Za obnovu Aušvica 25 država do sada je prikupilo preko 100 miliona evra, pri čemu najveću sumu šalje Nemačka – 60 miliona

Projekt „Kanađani pamte“ ima za cilj da preko sitnih priloga od običnih građana prikupi oko 2,5 miliona dolara za konzervatorske radove u logoru koji nagriza zub vremena i obnovu objekata, nemog svedoka prekoračenja svih granica strahota i poniženja ljudskih bića.

„Nikada još nije bilo tako važno da Kanađani shvate da obnova tog autentičnog mesta traje svakog dana. Njihova pomoć može da omogući da će buduća pokoljenja iz celog sveta moći da vide Aušvic i izvuku pouku iz njegovih tragičnih lekcija“, kazao je pokretač projekta Rob Karter, objavio je danas Državni muzej bivšeg nemačkog nacističkog logora Aušvic-Birkenau.

Karter je podsetio da su mnoge priče o uspesima u Kanadi vezane za Jevreje koji su preživeli pakao holokausta i emigrirali posle rata u Kanadu.

Međunarodna Fondacija Aušvic-Birkenau osnovana 2009. godine da obezbedi sredstva za konzervatorske radove u logoru Aušvic-Birkenau apelovala je ovog leta da nakon država i privatna lica pomognu da se zaokruži fond od neophodnih 120 miliona evra.

„Do sada su nas pomagale uglavnom države. Započeli smo kampanju ’18 stubova pamćenja’. Želimo da podstaknemo privatna lica ali i fondacije ili preduzeća da nam daju dotaciju. U ovom trenutku vodimo niz razgovora da nađemo 18 darodavaca koji bi poklonili po milion evra svaki“, kazao je početkom leta generalni direktor fondacije Jacek Kastelanjski.

Za konzervatorske radove na tom najvećem stratišu holokausta 25 država je do sada prikupilo preko 100 miliona evra. Najveću svotu šalje Nemačka – ravno 60 miliona evra.

 

Izvor: Vesti Online

Vezane vijesti:

Čak 21 posto mladih Nijemaca nikada nije čulo za koncentracioni logor Aušvic

ODOBRENA DONACIJA ZA OBNOVU AUŠVICA

Aušvic imao rekordnu posetu 2011.

Aušvic: Prvo ime holokausta

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: