fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вечан Спомен Светим Мученицима Јасеновачким (Беседа)

crkva_sv_konstantina_jelene

У име Оца, и Сина, и Светога Духа, окупили смо се, браћо и сестре, на овоме месту вечних успомена, у знак суштинског, онтолошког сећања на оне, прародитеље, родитеље, браћу, сестре и сроднике наше, нашим немаром недоброjане и велом нашег заборава прекривене, на оне невино пострадале у време небивалог страдања 40-их година прошлог века, нарочито у Јасеновцу, Градини, Јадовну, али и другим, знаним и незнаним, стратиштима, коjима се ни броjа не зна, jер, на жалост, данас готово да никога и нема ко их зна да би их памтио.

Данас, паки и паки, али на jедан нов начин, враћамо се томе времену, а и чему бисмо ако не узроку и извору, у коjему jе разум-неразум клерофашистичке, нацистичке, усташке идеологиjе отелотворене у злочиначкоj Наци савезници, Независноj Држави Хрватскоj, подигао људско биће на Човека jер се таj Човек другачиjе звао Србином, Јевреjином или Ромом. У том подвигу ка подљудском и анималном, људско биће jе починило наjстрашниjе злочине у историjи човечанства, Холокауст, геноцид, истребљење читавих народа наjмонструозниjим средствима коjе jе изопачени ум могао да смисли, као гасним коморама у Аушвицу, али и бруталношћу и бестиjалношћу на просторима Независне Државе Хрватске какве су се гнушали чак и немачки нацисти и италиjански фашисти. Не постоjи узалуд релевантна тврдња историчара и истраживача Холокауста да jе Холокауст у Европи заправо отпочео геноцидом над Србима у Независноj Држави Хрватскоj.

Парадигматично jе да jе усташка монструозност до те мере запрепастила италиjанске фашисте коjи су заузели подручjе Јадовна и онемогућили настављања масакра над, пре свих, Србима и Јевреjима. Али аваj, већ до тада, за само 3 до 4 месеца, комплекс логора Јадовно – Госпић – велебитске jаме – острво Паг и гротло морских дубина прогутало jе више од 40 000 људи, од чега више од 38 000 Срба и 2 000 Јевреjа, при чему се спасени од смрти могу веома лако преброjати jер их jе jедва и било у комплексу коjи и ниjе био никакав логор, већ стратиште за истребљење људи, пре свих Срба и Јевреjа, али и неколицине оних са неућуталом савешћу.

Два се кључна питања по себи намећу: зашто се све ово догађало на нашим просторима и зашто су злочини у Јасеновцу, Јадовну и другим стратиштима систематски заташкавани?

Могли бисмо рећи да су томе многоброjни узроци: етнички и национални, културни и цивилизациjски, идеолошки, политички и геополитички, етички и верски. Стране државе, центри моћи и туђе и наметане идеологиjе завађале су ионако сукобљене народе, по древном римском принципу – дивиде ет импера – завади па владаj.

Али треба бити отворен и рећи да су верски разлози били jедно од наjподесниjих средстава манипулациjе, особито учење о злу и теологиjа страха
Римокатоличке цркве.

Броjем жртава jе, између осталих, манипулисала и тадашња, али и данашња власт на овим просторима, без обзира да ли се радило о ратним репарациjама или о наводном помирењу народа немирног Балкана.

Манипулациjа jе произвела нове жртве, нова жртва jе и истина о страдалима у геноциду у клерофашистичкоj нацистичкоj Независноj Држави Хрватскоj. Зато jе данас краjње време, могли бисмо рећи и 12 и 5, да последњи народ коjи то ниjе учинио преброjи своjе жртве из Другог светског рата, да се утврди истина о страдању српског народа на овим просторима, што jе уjедно био и jедан од завета Светог Владике Николаjа.

Данас смо се овде окупили не да бисмо распиривали мржњу или тражили освету, већ истине ради, са жељом да се злочин не заборави и не понови. То jе важно нарочито у време историjског ревизионизма и фалсификата коjи за циљ имаjу негирање и заташкавање злочина, прекраjање историjских чињеница и размера геноцида, како би на лажима и фалсификатима била исписана нова историjа по мери злочинаца и оних коjи злочине и злочинце подржаваjу.

Постоjе злочинци и постоjе жртве. И jедни и други имаjу име и презиме. Истина о злочинцима и злочинима, коjа никада не застарева, ниjе утеха за жртве, али jесте порука и поука за будућност. Без прошлости, нема ни будућности.

На трновитом путу утврђивања истине нисмо сами, jер се осим на наше снаге и моћи поуздано можемо ослонити и на штедру подршку и  помоћ Јединог Истинољупца, а жртвама вечна утеха Јединог Утешитеља у вечноj слави Вечнога Сиона, сада и увек и у векове векова. Амин.

Ђакон Бобан Миловановић

О Светим Мученицима Јасеновачким, 2011.л.Г. Црква Светих Константина и Јелене у Нишу

 

Везане виjести:

Прослављени Новомученици jасеновачки

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: