Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kalendar genocida NDH u Hercegovini, 9. jun: Ustaški zločin nad srpskim taocima u Nevesinju i Gacku

Datum objave: petak, 8 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Nevesinjski i Gatački srez

Ustaški povjerenik za Bosnu i Hercegovinu Jure Francetić posjetio je 9. Juna 1941. Nevesinje i Gacko. Odmah je izdao naredbu da se iz nevesinjskog i gatačkog zatvora strijelja po 20 najuglednijih talaca.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 09. juna 2017. godine.

muslimani u velikoj većini prihvatili  uloge koju im je za njih Zagreb odredio.

U šupama Vojnog logora u Nevesinju u noći 9/10 jun masakrirani  su  specijalno napravljenim gvozdenim šipkama, maljevima, kundacima i noževima: Milso Glogovac, Đorđo Vučetić, Nikola Mandić, Gojko Čorlija, Đorđo  Bajović, Nikola Adžić, Petar Savić, Niko Grujičić, Stanimir Popović, Savo Jeremić, Tripo Šolaja, Božo Savić, Desimir Bošnjak, Vukašin Samardžić, Mihajlo Mandić, Risto Todorović, Vukota Radović, Radovan Vujičić i Mirko Gačić

Taoci iz gatačkog zatvora, isto njih 2o, odvedeni su autobusom su na ledinu Pavlić između sela  Stepena i muslimanskog sela Međulića. Tu su ubijani mecima u udarcima puščanog kundaka u potiljak. Na ovom stratišku, isprskan krvlju i mozgom svojih drugova, preživio je sveštenik Novak Mastilović.  Leševi žrtava tu su bili nesahranjeni 2 dana, a onda su kamionom prevezeni do Korićke jame i u nju bačeni.

(SND PREBILOVCI)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Kalendar genocida NDH nad Srbima u Hercegovini, 8. Jun 1941.

Barjak slobode zavijorio se 6. juna 1941.

S druge strane istorije (9): Dan kad su ustaše zavile Trebinje u crno

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top