fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kalendar genocida NDH u Hercegovini, 3. jun: Napad ustaša na selo Donji Drežanj i zločin u Rankovcima

Zločinačka ordija Franje Sudara je 3. juna namjeravala da u Donjem Drežnju ponovi masakar nad Srbima kakav je prethodnog dana izvršila u Udrežnju. Ali, vijest o pokolju u Udrežnju se već bila raširila jer su koljači to bučno proslavili u nevesinjskom hotelu i kafanama najavljujući novi pokolj u Donjem Drežnju.

Spomenik u Rankovcima
Spomenik u Rankovcima

U mještanima ovog sela proradila je ustanička krv predaka iz starih nevesinjskih buna. Pravilno su procjenili da bez otpora  Srbima nema opstanka u NDH. Dočekali su ustaša paljbom iz 40 pušaka. Otpor su predvodili solunski dobrovoljac i nosilac Karađorđeve zvijezde Tomo Ivković i podoficir Obren Ivković. Prethodno, nejač, stoku i stvari koje su mogli ponjeti skolinili su u brdo. Dočekane kuršumima, ustaše su pobjegle ali su se poslije podne vratili,  znatno ojačani.

Zbog nedostatka municije, ustanici su odlučili da se povuku.  Zločinci su upali u selo u ubili sve što su zatekli- bolesnu staricu Todoru Ivković, kojoj su pucali u usta. Ubili su i Cvijetu Ivković i njeno dijete Anđelu od godinu dana, koju su stavili na majčine rasječene grudi i Branka Stajića, mladića iz susjednog sela.

Ljubinjski srez

Togonalov zločin u Rankovcima

Predvodnik zlikovaca Leon Togonal je u Ljubinjskom srezu činio zvjerstva nad srpskim civilima paralelno sa onim što je njegov brat Herman činio u  Gatačkom koji je ubistvom u Blagoja Šarovića u Stepenu krenuo u pripremu masovnog pokolja na Korićkoj jami. Dan kasnije Leon je krenuo da sprema jednako težak masakar u Kapavičkoj jami, istočno od Ljubinja.

Krećući u hajku na Srbe on je u selu Rankovcima, kod same raskrsnice puteva ušao u kuću  srpskog domaćina Mitra (Jefte)  Milojevića. To je bio najčestitiji i najugledniji domaćin u cijelom kraju. Za primjer domaćoj ustaškoj  zločinačkoj bagri, ubio je nedužnog čovjeka u kući, pred drugom čeljadi, u kojoj ga je ovaj primio.

Potom je poručio: „Tko neće ovako ubijati Srbe, bit će ubijen!“ Naravno, onima oko njega nije trebala ni prijetnja, ni molba, da uskoče u krvavo kolo.

(SND PREBILOVCI)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

S druge strane istorije (9): Dan kad su ustaše zavile Trebinje u crno

76 godina od nepriznatog genocida nad Srbima u NDH: Kalendar zločina u Hercegovini

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: