Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kalendar genocida NDH nad Srbima u Hercegovini, 8. Jun 1941.

Datum objave: četvrtak, 7 juna, 2018
Veličina slova: A- A+
Jama Kapavica
Jama Kapavica

Ljubinjski srez

Užas Kapavičke jame

Hrvatske vlasti su početkom juna 1941, započele plansku lividaciju Srba u istočnoj Hercegovini kako bi se riješili buntovnog epskog srpskog elementa prema crnogorskoj granici i kako bi uvukli muslimane u zločine  i time ih vezali za NDH, a suprotstavili ih Srbima i izložili ih tako srpskoj eventualnoj srpskoj odmazdi. Mora se reći da su  se muslimani u velikoj većini prihvatili  uloge koju im je za njih Zagreb odredio.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 07. juna 2016. godine.

Od 3. do  8.juna ustaško vođstvo u Ljubinju na čelu sa Leom Togonalonm, koje je na raspolaganju imalo masu hrvatskih ustaša iz Popova polja i muslimana iz Ljubinja i okoline, uspjelo je u selima Kapavici, Pocrnju, Rankovcima, Vlahovićima i Ubosku ,  da iznad svojih očekivanja pohvata oko 200 Srba.  Oko 17 sati, 8. juna, na praznik Trojice,   zatočeni Srbi su u sabirnom logoru u Rankovcima  su povezani u konopce. Broj vezanih u grupi zavisio je od konopca. Zatim su posebno krvnički isprebijali sveštenika Stavru Manastirlića, Danila Škorića i Veljka Perišića. Potom je tužna kolona srpskih sužanja povedena 4 km dugim putem prema jami „Guvno“ u  Gornjoj Kapavici. Jamu  su Togonalu preporučili srpske komšije- muslimani  Bureci. Usput su pojedini Srbi bježali i spašavali se ili su  ranjavani odnosno  padali mrtvi pored puta kroz selo.

Kolona je zaustavljena oko 300 metara od jame.  Tu su im šalovi i pojasi isječeni na komade kojima su ustaše vezale oči žrtvama.  Tako su vezanih očiju privođeni jami iznad koje je  nasuprot njima bio postavljen mitraljez. Pucalo se samo u prve, koji su mrtvi i ranjeni vukli druge nepovrijeđena za sobom u ponor.  Pored mitraljsca nad jamom je bio i ustaša sa dugačkom drvenom kukom kojom je vukao konopac da bi ubijeni sa živima padali u jamu. Zbog uskog otvora lanac živih i mrtvih Srba, na čelu sa popom Manastirlićem se brzo zaglavio na otvoru jame. Za to vrijeme mnogi od onih koji su čekali da ih povedu ka jami su se bili odriješili.  Bio je već sumrak i ustaše su odlučile da ih pobiju na mjestu gdje su čekali sudbinu. Kada su ustaše zapucale odriješeni  su se dali u bjegstvo.  Većina je tu ubijena, ali je njih 47 tada uspjelo da pobjegne i spasi se.  U jami, ispred nje, na putu do jame, u svojim kućama i oko njih, ubijeno je ili umrlo od poljedica ranjavanja oko 150 Srba iz pomenutih sela.

Vezane vijesti:

Sjećanje na zločin u hercegovačkom selu Korita, početkom juna 1941.

Genocid u Hercegovini: Kad se to zvalo samo istrebljenje

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji

Krvavi kamen hercegovački: Krvavi Božići


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top