fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kalendar genocida: 27. april. Godišnjica stradanja Srba ’41 i ’42 godine

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/kalendar-genocida-c549cd23.jpg

Na današnji dan u dva navrata stradalo je oko 600 Srba:

26. i 27. aprila 1941. ustaše su digle iz kreveta 504 Srbina iz Grubišnog Polja i okolnih sela. Oterani su u logor “Danica” kod Koprivnice, odatle u Gospić, pa u Jadovno na Velebitu i Slanu na otoku Pagu gdje su pobijeni.

Selo Osovo, udaljeno je desetak kilometara od Rogatice u pravcu Srbije. Sve što su pohvatali Srba, u zoru 27.04.1942. godine po selu ustaše su sakupile, zatvorile u kuće i štale Koje Ristanovića i Riste i Mitra Koranjića. Zaselak Kula nalazi se u prilično dubokoj, prirodnoj uvali izmedu dva brda, sakriven je i zaklonjen od pogleda. A onda je počeo krvavi, ustaški pir u kome je ubijeno između 90 i 100 Srba. Neki kažu i više.

Pozivamo sve Vas koji posjedujete dokumente, fotografije, video zapise, predmete vezane za ovaj događaj kao idruge iz vremena postojanja Nezavisne Države Hrvatske, da nas kontaktirate putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com ili telefonom: +387 51 333 509 .

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: